pátek 01.09.2023

JVC Hráč a trenér měsíce: Prvenství putují na západ Čech – k plzeňským Buchovi a Koubkovi

JVC Hráč a trenér měsíce: Prvenství putují na západ Čech – k plzeňským Buchovi a Koubkovi

pátek 01.09.2023
Poprvé v této sezoně FORTUNA:LIGY zvítězily v tradiční anketě JVC Hráč a trenér měsíce dvě tváře z jednoho klubu. U Pavla Buchy v srpnu platilo, že co zápas, to gól. Dva z nich přitom přímo rozhodly o plzeňském vítězství. Viktoria pod vedením kouče Miroslava Koubka v uplynulém měsíci obstála při nelehkém programu, ve kterém střídala domácí soutěž s evropskými poháry. Všechny ligové vyzyvatele porazila, jeden zápas si odložila.

JVC Hráč měsíce: Pavel Bucha (FC Viktoria Plzeň)

V srpnu odehrál celkem 244 minut a skóroval v každém ligovém zápase, do kterého jeho mužstvo zasáhlo. Pavel Bucha se radoval jak proti ostravskému Baníku, tak proti Českým Budějovicím a Olomouci. Se třemi góly patří mezi průběžně nejlepší střelce nejvyšší soutěže, stejně si vede také jeho spoluhráč Pavel Šulc, olomoucký Lukáš Juliš, sparťané Jan Kuchta s Lukášem Haraslínem, karvinský Rajmund Mikuš a Abdullahi Tanko z Baníku.

Tři branky vsítil Bucha i v předešlých dvou ligových ročnících. Probíhající sezona FORTUNA:LIGY tak může být jeho nejgólovější za poslední tři roky. Zároveň má dost času na to, aby překonal své dosavadní maximum – sedm tref ze sezony 2020/21. V duelu s Ostravou Bucha v devatenácté minutě změnil bezbrankový stav. Po průniku Durosinmiho dostal balon před vápno, zpoza velkého čtverce zamířil přesně k pravé tyči hostující branky a zaznamenal první ligový zásah v sezoně. Gólman Letáček skákal po střele pětadvacetiletého plzeňského záložníka marně.

V Českých Budějovicích se bývalý mládežnický reprezentant zkraje druhé půle postaral o nakonec vítězný gól utkání. Jeho křížné přízemní zakončení z ostrého úhlu zapadlo do levého dolního rohu branky Dynama. Buchova střela rozhodla také o vítězství Viktorie nad Olomoucí. Těsně před přestávkou se v šestnáctce otočkou zbavil bránícího Pospíšila a míč poslal do podobného prostoru jako dva týdny předtím proti Ostravě. Tím se v tabulce střelců F:L dotáhl mimo jiné na týmového parťáka Šulce, jenž se na českobudějovickém Střeleckém ostrově blýskl hattrickem.

JVC Trenér měsíce: Miroslav Koubek (FC Viktoria Plzeň)

Plzeň zažila rozpačitý vstup do sezony. V prvních dvou kolech prohrála v Teplicích a po gólu inkasovaném v šesté minutě nastavení druhé půle doma remizovala s Hradcem Králové. V srpnu ale svěřenci trenéra Miroslava Koubka ani jednou nezaváhali. Ze tří utkání získali všech devět bodů. Oproti většině konkurentů však odehráli o zápas méně. Duel proti Mladé Boleslavi, ke kterému měli nastoupit o uplynulém víkendu, si Západočeši kvůli účasti ve čtvrtém předkole Evropské konferenční ligy odložili.

Koubkův tým během srpna nejprve porazil Ostravu 3:1. Na Baník ve FORTUNA:LIZE vyzrál v domácím prostředí pošesté v řadě a šestnáctý zápas po sobě s ním na plzeňském trávníku neprohrál. Následovala výhra v Českých Budějovicích, při které Viktoria skórovala pětkrát a uspěla 5:2. Proti Dynamu prodloužila už tak dlouhou sérii bez porážky, která trvá od října 2006 a 24 střetnutí. V posledních šesti vzájemných ligových soubojích Plzeňští pokaždé naplno bodovali.

Proti Olomouci musel šestinásobný český šampion utkání otáčet. Na svém stadionu prohrával po povedeném signálu Sigmy z rohového kopu, do šaten na přestávku ale už odcházel s jednobrankovým vedením. Dvakrát totiž udeřil v nastavení prvního poločasu, těsný náskok mu pak vydržel až do závěrečného hvizdu. V průběžné tabulce figuruje Plzeň na pátém místě se zápasem k dobru. Na třetí Olomouc ztrácí dva body, na duo pražských „S“ Spartu a Slavii šest bodů.