pátek 03.05.2024

JVC Hráč a trenér měsíce F:L: Sparťanský double. V dubnu vyhráli Birmančevič a Priske

JVC Hráč a trenér měsíce F:L: Sparťanský double. V dubnu vyhráli Birmančevič a Priske

pátek 03.05.2024
Fotbalisté Sparty usilují ve FORTUNA:LIZE o obhajobu titulu a i po skončení měsíce dubna mají k poháru pro mistra nejblíže ze všech týmů. Mezi velké tahouny Letenských jednoznačně patří Srb Veljko Birmančevič. Také zásluhou jeho gólového a bodového příspěvku nasbírali pod taktovkou trenéra Briana Priskeho v základní části o čtyři body více než druhá Slavia. To se projevilo v tradičních anketách F:L. Birmančevič se stal JVC Hráčem měsíce, Priske potřetí v sezoně JVC Trenérem měsíce.

JVC Hráč měsíce: Veljko Birmančevič (AC Sparta Praha)

V dubnu neodehrál ligový zápas, ve kterém by neskóroval. Veljko Birmančevič během čtyř kol české nejvyšší soutěže nasázel pět branek a v boji o pomyslnou korunu krále střelců prohání slávistu Václava Jurečku a plzeňského Pavla Šulce. Na oba konkurenty ztrácí jediný gól, díky dubnové produktivitě se jim výrazně přiblížil.

Už nyní nad nimi ale vévodí v celkovém bodování FORTUNA:LIGY. K čtrnácti trefám totiž přidal deset asistencí, díky čemuž má na Šulce čtyřbodový a na Jurečku pětibodový náskok. V pokutovém území před brankou soupeře či v jeho okolí si šestadvacetiletý srbský záložník počíná jako hotový zabiják. Z ofenzívních hráčů, kteří nastoupili minimálně do 25 utkání, vyslal čtvrtý nejvyšší počet střel na bránu (27). V jejich úspěšnosti pak s rovnými 28 procenty dokázal předstihnout všechny své konkurenty.

Pokud předsezonní posila Letenských sama nezakončuje, posílá do šance spoluhráče – často Jana Kuchtu. V přihrávkách do gólových možností kraluje s třemi desítkami pokusů o asistenci celé FORTUNA:LIZE. Druhý Michal Hlavatý z Pardubic ztrácí na Birmančeviče čtyři nahrávky, odehrál však o dva zápasy více. Odchovanec Partizanu Bělehrad drží průběžné ligové prvenství také v počtu samotných asistencí. S deseti má náskok tří na druhého Jana Kovaříka z Bohemians 1905.

JVC Trenér měsíce: Brian Priske (AC Sparta Praha)

Sparta prožila živelný duben. Nejprve se jí nepodařilo odpovědět na vítězství Slavie nad Bohemians 1905 a po domácí remíze s Mladou Boleslaví přišla o průběžné první místo ligové tabulky. Na úhlavního rivala ztrácela tři kola před koncem základní části bod. V čele FORTUNA:LIGY ho ale záhy dokázala zase vystřídat. Sešívaní podruhé v sezoně podlehli Plzni a obhájce titulu jim výhrou v zápase proti „klokanům“ odskočil na dva body.

Kouč Pražanů Brian Priske pak dovedl sparťany k triumfům nad ostravským Baníkem (byť po divoké sedmigólové přestřelce) a v Olomouci. Na Hané si Letenští před startem Skupiny o titul pojistili čtyřbodový náskok na druhou Slavii. Ta totiž právě se Sigmou kolo předtím doma pouze remizovala a nezvládla plnohodnotně zareagovat na výsledek rudých z předešlého dne. Do vyvrcholení sezony a za druhým celkovým prvenstvím v řadě tak Sparta půjde v nejlepší možné pozici a ještě s bodovým polštářem převyšujícím bodovou hodnotu velkého derby v nadstavbě.

Za posledních pět kol FORTUNA:LIGY má Priskeho tým nejlepší formu v soutěži. Kouč původem z Horsensu může spoléhat na nejlepší ligovou ofenzívu, ve třiceti zápasech nastřílela 70 gólů. Například s Baníkem díky ní Sparta nepohrála patnácté ligové střetnutí v řadě. Na svém stadionu s Ostravany nebodovala naposledy v srpnu 2014 a celkově ve F:L v dubnu 2018.