pátek 03.05.2024

Hráč a trenér měsíce FNL: Duben patřil béčkům. Vítězi jsou sparťan Šiler a olomoucký Janotka

Hráč a trenér měsíce FNL: Duben patřil béčkům. Vítězi jsou sparťan Šiler a olomoucký Janotka

pátek 03.05.2024
Nemalou pozornost na sebe v dubnu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE poutala B-mužstva Sparty a Olomouce. V barvách Pražanů se daří mladému útočníkovi Radku Šilerovi, který po lednovém přestupu skóroval už sedmkrát – z toho čtyřikrát za poslední měsíc. Sigma se zase pohybuje na předních příčkách tabulky a během dubnových utkání neztratila ani bod. Naposledy si na Julisce vyšlápla na vedoucí Duklu, která Hanákům ani nedala gól. Olomoucký trenér Tomáš Janotka tak opanoval nejnovější díl ankety Hráč měsíce. Šiler si pak vysloužil obdobné ocenění mezi hráči.

Hráč měsíce: Radek Šiler (AC Sparta Praha B)

Do Sparty přišel v zimě z třetiligové Admiry Praha, už tam na podzim v patnácti zápasech zaznamenal deset gólů. O soutěž výš v dresu sparťanské rezervy pak střeleckou formu dokázal potvrdit. V dubnu nastoupil do čtyř utkání FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a trefil se čtyřikrát. Neprosadil se v jediném duelu, ve kterém figuroval na trávníku, v následující kole naopak udeřil dvakrát. V jednom zápase pak výběru trenéra Loučky chyběl kvůli trestu za čtyři žluté karty.

Teprve devatenáctiletý útočník má v druhé nejvyšší soutěži při svém premiérovém půlroce slušnou fazónu. Spartě B během dubna pomohl k vítězstvím nad Vyškovem, Příbramí a Žižkovem. Zmiňované dvě branky si připsal při debaklu, který Pražané uštědřili Příbrami. V týmové tabulce střelců mu chybí jediný gól, aby překonal Tomáše Schánělce, který pro jaro odešel ze sparťanské organizace hostovat do Zlína.

Solidní pozice patří Šilerovi také v gólové statistice celé F:NL. Z průběžného osmého místa ztrácí jednu branku nad šestého Daniela Langhamera z Chrudimi a dvě trefy na aktuálně plzeňského Idjessiho Metsoka, jenž podzim strávil ještě ve Vyškově. Podle kouče Loučky si nasadil vysokou laťku a záleží pouze na něm, jestli ji dokáže udržet a navíc se dál zlepšovat. Třeba napodobí jiného útočníka – Tomáše Čvančaru. Ten v minulosti stejně jako Šiler působil v Neratovicích na Mělnicku. Ve Spartě se mu později dařilo natolik, že získal angažmá v Bundeslize.

Trenér měsíce: Tomáš Janotka (SK Sigma Olomouc B)

Těžko byste ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE momentálně hledali rozjetější tým, než je rezerva Olomouce. Hanáci na jaře vyhráli sedm z dosavadních devíti zápasů, v osmi bodovali (jednou, na Žižkově, remizovali) a pouze jednou odcházeli ze hřiště jako poražení. Od 22. října loňského roku, kdy zabrali po třech porážkách v řadě, pak zaznamenali rovných deset vítězství, jeden nerozhodný výsledek a jen dvě prohry. Zatím poslední utrpěli před téměř dvěma měsíci v regionálním derby s Prostějovem.

V současnosti si Sigma drží sérii pěti utkání, z kterých si odnesla tři body. Nepřekvapí tak, že se právě svěřenci hlavního trenéra Tomáše Janotky mohou pochlubit průběžně nejlepší formou v soutěži. V dubnu jako jediný účastník F:NL neprohráli a v pěti duelech nasbírali všech patnáct bodů. Postupně si poradili s Opavou, Příbramí, Kroměříží, Líšní i lídrem tabulky Duklou Praha. Proti Slezskému FC, soupeři od Litavky a „vojákům“ navíc udrželi čisté konto. V tabulce se Olomouc nachází na průběžném čtvrtém místě a atakuje elitní trojku. Za třetím Táborskem dokonce zaostává pouze o skóre.

Olomoučané tak nyní platí za černého koně soutěže. Případnou baráž o FORTUNA:LIGU, ke které matematicky nemají vůbec daleko, by ale pochopitelně jako B-tým účastníka nejvyšší soutěže hrát nemohli. Mladí hráči z vyhlášené líhně talentů, kterou Sigma dlouhodobě je, zato dál mohou střádat cenné zkušenosti na startu profesionální kariéry. Souběžně s tím mohou také sbírat alespoň minuty mezi českou elitou. Propojení mezi áčkem a béčkem v Olomouci rozhodně funguje.