pátek 05.04.2024

JVC Hráč a trenér měsíce F:L: Vítězi za březen se stali slávista Jurečka a boleslavský Holoubek

JVC Hráč a trenér měsíce F:L: Vítězi za březen se stali slávista Jurečka a boleslavský Holoubek

pátek 05.04.2024
K pomyslné koruně krále střelců má ve FORTUNA:LIZE aktuálně nejblíže Václav Jurečka. Útočník Slavie si také vysloužil ocenění JVC Hráč měsíce března, čímž navázal na únorové prvenství spoluhráče Mojmíra Chytila. Výhra mezi trenéry zase počtvrté v řadě putuje do týmu figurujícího na pozici, která zaručuje účast v nadstavbové skupině o titul. Po Martinu Svědíkovi ze Slovácka, Miroslavu Koubkovi z Plzně a sparťanovi Brianu Priskem se raduje David Holoubek, jenž šéfuje lavičce průběžně páté Mladé Boleslavi.

JVC Hráč měsíce: Václav Jurečka (SK Slavia Praha)

S patnácti brankami je momentálně nejen nejlepším střelcem Slavie, ale i celé FORTUNA:LIGY. Václav Jurečka se do čela gólové statistiky vyhoupl právě v březnu, kdy skóroval celkem pětkrát. Jednou se prosadil proti Teplicím a shodně dvakrát proti Liberci a na stadionu svého bývalého klubu Slovácka. Předstihl tak plzeňského Pavla Šulce, který na něj v současnosti ztrácí jednu trefu. Ve srovnání se slávistickými spoluhráči vede před druhým Mojmírem Chytilem o čtyři branky. Další členové kádru sešívaných už zaznamenali méně než deset gólů.

Devětadvacetiletý rodák z Opavy dosud zasáhl do 24 zápasů probíhajícího ročníku nejvyšší soutěže a nyní si drží průměr 0,63 gólu na zápas. Jde o nejvyšší prozatímní hodnotu z celé F:L. Alespoň na číslo 0,6 přitom z hráčů s alespoň 20 starty dosáhl už jen zmiňovaný Šulc ze západočeské Viktorie (0,61), přičemž si připsal o jeden odehraný zápas méně než útočník Slavie. Jurečka do této chvíle nasbíral na trávníku 1679 minut, což z něj činí nejvytěžovanějšího útočníka mužstva z vršovického Edenu a celkově sedmého nejvytěžovanějšího útočníka FORTUNA:LIGY.

Více než třetinu svých gólů – šest – vsítil Jurečka z penalt. V této sezoně dosud proměnil šest ze sedmi a je nejčastějším exekutorem pokutových kopů i hráčem, který z nich nejčastěji skóruje. Naposledy se z puntíku ve vápně nemýlil v předešlém ligovém kole na Slovácku, kde zvýšil náskok Pražanů na konečných 3:1. Od konce loňského srpna, kdy zahodil „desítku“ proti Jablonci, se při penaltách může pochlubit stoprocentní úspěšností. Odchovanec Slezského FC také těží z toho, že ve Slavii většinou nastupuje od první minuty. V základní sestavě nasázel čtrnáct ze svých patnácti branek. Ve FORTUNA:LIZE se navíc nachází na čele souhrnného bodování (19 bodů – bilance 15+4), stejně jako statistik gólů v prvních poločasech (7), střel celkem (65) nebo střel na branku (28).

JVC Trenér měsíce: David Holoubek (FK Mladá Boleslav)

Mladé Boleslavi se v březnu dařilo. Dokonce tak, že ani jednou neprohrála a v součtu s posledním únorovým kolem bodovala pětkrát v řadě. Středočechům se naplno povedlo využít výhodu domácího prostředí, kterou během třetího kalendářního měsíce měli hned třikrát ze čtyř zápasů. Porazit před vlastním publikem dokázali jak České Budějovice, tak olomouckou Sigmu a zlínské „ševce“. K tomu přidali bezbrankovou remízu na hřišti pražských Bohemians 1905.

Svěřenci trenéra Davida Holoubka si tak aktuálně drží třetí nejlepší formu za posledních pět kol z celé FORTUNA:LIGY. Lépe si vedou pouze Plzeň, která získala o bod více, a Slavia, jež Boleslav předčila o dva body. V tabulce se Boleslavští díky bodové šňůře posunuli do elitní šestky a z pátého místa teď na čtvrtý Baník Ostrava ztrácejí (stejně jako šesté Slovácko) jediný bod. Na sedmý Liberec si naopak drží čtyřbodový náskok.

Proti budějovickému Dynamu přitom celek z města automobilů zvítězil po osmi ligových zápasech, ve kterých buď remizoval, nebo prohrál. Pro Mladou Boleslav tak šlo o premiérový triumf nejen v jarní části sezony, ale také v období od 11. listopadu minulého roku, kdy ještě pod Markem Kuličem v roli kouče doma zdolala Pardubice. V utkání s Olomoucí zase využila čtyřicetiminutovou přesilovkou, kterou hrála od úvodní části druhého poločasu. V závěru šla sice také do deseti. Vedení, o které nejprve přišla a pak si ho musela znovu vybojovat, ale už nepustila. Proti Zlínu pak Středočeši zvládli strhující závěr. Zkraje nastavení druhého dějství ztratili náskok 2:1, v 95. minutě nicméně strhli výhru na svou stranu a uspěli 3:2.