pátek 01.03.2024

JVC Hráč a trenér měsíce: Únor patřil pražským „S“, uspěli snajpr Chytil a kouč Priske

JVC Hráč a trenér měsíce: Únor patřil pražským „S“, uspěli snajpr Chytil a kouč Priske

pátek 01.03.2024
FORTUNA:LIGA zkompletovala únorový program, a tak se sluší odkrýt jména JVC Hráče a trenéra uplynulého měsíce. V hlasování fanoušků uspěla obě pražská "S", hráčům kraluje slávistický útočník Mojmír Chytil a trenérům vládne kouč Sparty Brian Priske.

JVC Hráč měsíce: Mojmír Chytil (SK Slavia Praha)

Mojmír Chytil, jenž ovládl anketu JVC Hráč měsíce v červenci loňského roku, prožil parádní vstup do jarní části probíhajícího ligového ročníku. V úvodním duelu jara proti Jablonci přispěl k výhře sešívaných v poměru 4:3 asistencí na třetí gól Václava Jurečky. V dohrávce na půdě Zlína jeho zásah zajistil Pražanům bod za remízu 1:1 a v následujícím duelu se prosadil znovu. Tentokrát svou brankou na 2:0 pomohl Slavii k vítězství v Karviné 3:0.

Nejlepší vystoupení si ale čtyřiadvacetiletý útočník nechal až na samotný závěr února, kdy se blýskl výkonem, na který se jen tak nezapomene. Slávisté doma dlouho dobývali obranu houževnatých Pardubic, po hodině hry ovšem začal úřadovat právě Mojmír Chytil a třemi zásahy v rozmezí osmi minut nejen, že zajistil pražskému favoritovi důležitou výhru. Zároveň vyrovnal rekordní počin Horsta Siegla, který v roce 1994 nasázel tři góly během osmi minut do sítě pražské Dukly.

Slávistická ofenzivní opora, která v hlasování fanoušků předčila Veljko Birmančeviče ze Sparty a plzeňského šikulu Pavla Šulce, je ve hře o pomyslnou korunu pro krále střelců FORTUNA:LIGY. Na svém kontě má aktuálně deset přesných zásahů stejně jako jeho spoluhráč Václav Jurečka, Marek Havlík (1. FC Slovácko) a Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha). Tabulku střelců vede plzeňský útočník Pavel Šulc s jedenácti vstřelenými brankami.

JVC Trenér měsíce: Brian Priske (AC Sparta Praha)

Úřadující šampioni z pražské Sparty se do ligového kolotoče vrátili ve velkém stylu. Jaro odstartovali vítězstvím na půdě Karviné v poměru 3:0, o týden později si doma poradili s nebezpečným Libercem, který porazili 2:1, a následně zvládli i náročný duel na půdě Slovácka, kde vyhráli 3:1.

Pražanům se dařilo také na evropské scéně, když v Evropské lize vyřadili turecký Galatasaray Istanbul a postoupili poprvé od roku 2016 do osmifinále této klubové soutěže. Není tak divu, že fanoušci v hlasování prostřednictvím oficiální mobilní aplikace FORTUNA:LIGY zvolili JVC Trenérem měsíce právě šéfa sparťanské lavičky Briana Priskeho. 

Ten tak v probíhající sezóně slaví již druhé vítězství v této anketě, poprvé se radoval z ocenění za září loňského roku. Priske zvítězil s velkým náskokem před koučem Teplic Zdenkem Frťalou a trenérem českobudějovického Dynama Jiřím Lerchem. V aktuálním ročníku Sparta pod vedením Priskeho zapsala 19 výher z 22 utkání, dánský kouč se tak může pochlubit zápasovou úspěšností 89,39%, což z něj dělá nejúspěšnějšího kouče probíhající sezony FORTUNA:LIGY.