pátek 22.12.2023

Reakce LFA na rozhodnutí Soudního dvoru EU k projektu Superligy

Reakce LFA na rozhodnutí Soudního dvoru EU k projektu Superligy

pátek 22.12.2023
Ligová fotbalová asociace reaguje na verdikt Soudního dvoru Evropské unie týkající se projektu Evropské Superligy (případ C-333/21). Bereme na vědomí rozhodnutí, které bylo v Lucemburku učiněno, ovšem i nadále zůstáváme pevně na straně UEFA a European Leagues, které odmítají aktivity několika subjektů toužící po vzniku Superligy, jež by mohla ohrozit ustálené a funkční struktury evropského fotbalu. Tyto struktury jsou klíčové pro rozvoj lig a klubů v rámci celé Evropy a jejich narušení by nepříznivě ovlivnilo nejen domácí soutěže, ale i evropský fotbal jako celek.

LFA je pevně přesvědčena, že každý klub by měl mít právo vybojovat si na hřišti lepší budoucnost a zajistit si šanci zahrát si evropské poháry bez ohledu na to, z které země v rámci Evropy pochází. Toto právo nejen motivuje kluby, hráče, trenéry a fanoušky, ale je klíčové pro celý ekosystém fotbalu, a proto je nutné ho i nadále ochraňovat.

Věříme, že současné úspěšné nastavení, které umožňuje Slavii, Spartě i Plzni v této sezoně pohárů tak skvěle prezentovat sílu a kvalitu českého ligového fotbalu, zůstane neměnné. Ligová fotbalová asociace je odhodlána spolupracovat s UEFA a European Leagues na zachování stability a na dalším rozvoji evropského fotbalu. Společně budeme hájit hodnoty, které jsou klíčové pro udržení jedinečnosti a kvality našeho fotbalového prostředí.