pátek 15.12.2023

Zelená barva opět pomáhá. Liga na závěr podzimu podpoří Nadační fond Zelený život

Zelená barva opět pomáhá. Liga na závěr podzimu podpoří Nadační fond Zelený život

pátek 15.12.2023
FORTUNA:LIGA se před zimní pauzou opět oděje do zelené barvy. Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s kluby nejvyšší domácí soutěže věnuje 19. kolo Nadačnímu fondu Zelený život, jehož cílem je podpora mladých fotbalistů a fotbalistek ze sociálně slabších rodin ve věku 5 až 15 let.

Nadační fond Zelený život proto bude v sobotu i neděli na stadionech jasně patrný, a to díky tzv. Zelenému kolu. Ať už při nástupech, kdy rozhodčího utkání doprovodí jedno z dětí v barvách projektu, či před samotným výkopem, kdy se k podpoře mladých fotbalistů a fotbalistek připojí hráči všech celků. S propagací pomůže také vysílatel nejvyšší soutěže O2 TV sport v předzápasových studiích i na hrací ploše.

„Nadační fond Zelený život je jedním z nejdůležitějších projektů Ligové fotbalové asociace a máme velkou radost, že v jeho propagaci máme podporu napříč ligou i na televizních obrazovkách. Je znát, že si všichni dobře uvědomujeme, že profesionální fotbal má i silnou společenskou odpovědnost. Věříme proto, že díky Zelenému kolu se podaří ještě zvýšit povědomí o fondu a budeme schopni získat ještě více prostředků na podporu malých fotbalistů i fotbalistek,“ řekl obchodní a marketingový ředitel LFA Hajný.

Naposledy Zelené kolo proběhlo v rámci 30. kola minulé sezony, kdy fond podpořily jak kluby FORTUNA:LIGY, tak i FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Do utkání nastoupili kapitáni všech celků s unikátními kapitánskými páskami, které byly následně v dobročinné aukci vydraženy a prostředky z nich byly nasměřovány právě pro podporu dětí ze sociálně slabších rodin.

NF Zelený život, jehož patrony jsou nejlepší střelec historie F:L David Lafata a současný hráč FC Zlín Antonín Fantiš, díky tomu mohl na začátku června vyhovět dalším pěti žádostem o podporu. Doposud bylo celkově podpořeno 24 dětí, z toho většina opakovaně, mezi které bylo rozděleno 240 000 Kč.

O podporu na sportovní činnost mohou žádat malé fotbalistky, fotbalisté a jejich zástupci i nadále, a to prostřednictvím formuláře na oficiálním webu LFA nebo na stránkách www.zelenyzivot.org.

„V současnosti podporujeme děti z větších i menších klubů po celé republice a budeme jedině rádi, pokud se jejich počet bude zvyšovat. Kritéria pro tuto žádost jsou jasně daná. Musí jít o děti ve věku 5 až 15 let a příspěvek, který je ročně maximálně 10 tisíc korun, musí směřovat na přímé náklady spojené se sportováním ve fotbalovém klubu jako jsou členské příspěvky, kopačky či jiné vybavení,“ vysvětlil Hajný.

Nadační fond Zelený život vznikl v roce 2015 a je inspirovaný Modrým životem z knížek Jaroslava Foglara. Ligová fotbalová asociace ho zřídila se záměrem účinné podpory mladých fotbalistů a fotbalistek ve věku 5-15 let, kteří vyrůstají ve ztížených sociálních a ekonomických podmínkách. Cílem nadačního fondu Zelený život je umožnit sportovat dětem, kterým v tom brání nedostatek peněz.

Prostředky Zelený život získává z charitativních dražeb fotbalových předmětů, příspěvků partnerů Ligové fotbalové asociace a příspěvků individuálních dárců.