pátek 01.12.2023

JVC Hráč a trenér měsíce F:L: Listopad patří Slovácku. Z prvenství se radují Havlík a Svědík

JVC Hráč a trenér měsíce F:L: Listopad patří Slovácku. Z prvenství se radují Havlík a Svědík

pátek 01.12.2023
Listopadoví vítězové tradiční ankety FORTUNA:LIGY JVC Hráč a trenér měsíce mají společné působiště. Slovácko. Moravané aktuálně operují na třetím místě tabulky, na čemž má nepopiratelnou zásluhu i dvojice Marek Havlík – Martin Svědík. Havlík během listopadových zápasů zdvojnásobil svůj počet vstřelených branek, pod Svědíkovým vedením zase celek z Uherského Hradiště ve stejném období ani jednou neprohrál a zařadil se hned za dvojici pražských „S“ Spartu a Slavii.

JVC Hráč měsíce: Marek Havlík (1. FC Slovácko)

Po listopadu se s šesti trefami řadí mezi deset nejlepších střelců FORTUNA:LIGY. Marek Havlík ve statistice zohledňující góly figuruje dokonce na třetím místě za olomouckými Julišem (8 gólů) a sparťanem Haraslínem (7 gólů), stejný počet branek jako on nicméně zaznamenalo dalších pět hráčů. Osmadvacetiletý záložník se každopádně nachází na čele produktivity svého mužstva. Z hlediska gólových střel má čtyřbrankový náskok na trio Kalabiška – Valenta – Cicilia, v kanadském bodování vede o bod před druhým Milanem Petrželou (1+4).

Rodák z Kroměříže patří mezi slovácké stálice. V české nejvyšší soutěži nepůsobil v žádném jiném klubu než v tom majícím domov v Uherském Hradišti. Během tří listopadových zápasů se prosadil třikrát. V Plzni přispěl dvěma góly k mimořádnému obratu Moravanů z 0:1 na 4:1, po hodině hry se navíc postaral o vítěznou branku. Tu se mu podařilo vsítit i doma proti Baníku Ostrava, skóre otevřel utaženou střelou placírkou, která skončila v šibenici.

Havlík zatím v této sezoně F:L vynechal jediné utkání. Mezi záložníky, kterým ještě nebylo 29 let, je s 1325 odehranými minutami třetím nejvytěžovanějším. Více minut na trávníku strávili pouze teplický Radosta a liberecký Ghali, oba však zasáhli do všech dosavadních šestnácti ligových zápasů. Tahounovi Slovácka se ve stejné věkové kategorii záložníků daří také co se týče úspěšných přihrávek. Z hráčů, kteří odehráli alespoň stejný počet zápasů jako Havlík (15), je s 460 úspěšnými přihrávkami druhý za Jiřím Boulou z Baníku (517 úspěšných přihrávek).

JVC Trenér měsíce: Martin Svědík (1. FC Slovácko)

Slovácko se v posledním listopadovém kole FORTUNA:LIGY posunulo v tabulce na průběžnou třetí příčku. Pod trenérem Martinem Svědíkem získalo v jedenáctém kalendářním měsíci sedm bodů z devíti možných. Lepší formu měla za uplynulé tři zápasy pouze vedoucí Sparta, jež ani jednou nezaváhala, srovnatelnou s týmem z východní Moravy pak Liberec a Teplice.

Svědíkovi svěřenci na začátku listopadu uhráli bezgólovou remízu s Hradcem Králové. „Votroky“ sice nedokázali porazit ve čtvrtém ligovém duelu v řadě, sérii bez porážky ve vzájemných soubojích ale prodloužili na šest utkání. Nevídaný obrat se jim poté povedl v Plzni, které nastříleli čtyři góly. Na stadionu Viktorie se jim to povedlo jako prvnímu ligovému soupeři po více než deseti letech. Předtím to jako poslední dokázala Olomouc, která v březnu 2012 deklasovala Západočechy na jejich půdě 4:0.

Listopad pak Slovácko zakončilo vítězstvím nad ostravským Baníkem. Proti celku z třetího největšího města České republiky neinkasovalo druhý vzájemný zápas v řadě. Brankář Milan Heča zase vychytal šestou nulu v probíhajícím ročníku F:L, čímž se ve statistice čistých kont dotáhl na teplického Grigara a Letáčka právě z Baníku. Slovácko navíc v duelu s Ostravou potvrdilo, že mu to v této sezoně doma jde. Z devíti utkání tam prohrálo jediné – zkraje srpna s Olomoucí.