čtvrtek 16.11.2023

LFA zná nabídky do tendrů na audiovizuální práva

LFA zná nabídky do tendrů na audiovizuální práva

čtvrtek 16.11.2023
Ligová fotbalová asociace vyhodnotila nabídky podané do výběrových řízení na vybraná audiovizuální práva pro FORTUNA:LIGU a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU pro následujících pět sezon a stanovila jejich pořadí. Český profesionální fotbal na jejich základě může získat ročně přes 430 milionů korun. Konečné rozhodnutí o uzavření smluv s vítěznými uchazeči učiní Ligové grémium, které se uskuteční v Praze 28. listopadu.

Ligová fotbalová asociace zároveň pokračuje v přípravě na prodej televizních a streamingových práv pro účely kurzového sázení pro zahraniční trh.

Současný tendr na poskytnutí audiovizuálních práv pro domácí trh byl rozdělen do tří samostatných soutěží. Subjekty usilovaly o práva na televizní vysílání první ligy, tedy FORTUNA:LIGY, pro území České republiky a Slovenska, o práva na televizní vysílání druhé ligy, tedy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, pro území České republiky a o práva na streaming utkání první ligy, tedy FORTUNA:LIGY, pro účely kurzového sázení na území České republiky.

Všech tří soutěží, které proběhly dvoukolově, se zúčastnilo hned několik subjektů, jež vyjádřily zájem práva získat. O vítězi rozhodovalo jediné kritérium, a to cena.

Nejvyšší nabídku na televizní práva FORTUNA:LIGY podal zájemce O2 TV, který vysílal domácí nejvyšší soutěž v posledních pěti sezonách. Vysílatel bude nově povinen mimo jiné zajistit u všech utkání systém VAR včetně technologie tzv. kalibrované čáry pro posouzení ofsajdových situací.

K velké změně dojde také v rámci možnosti propagace F:L a F:NL, jelikož jak liga samotná, tak i jednotlivé kluby budou mít nově možnost v rámci prezentace pracovat přímo se záběry ze hry na svých webech a sociálních sítích, což přispěje ještě k většímu zájmu o český profesionální fotbal.

Nejvyšší nabídku v soutěži o exkluzivní práva pro streaming utkání FORTUNA:LIGY pro účely kurzového sázení zaslal zájemce Betano - KAIZEN GAMING CZ LIMITED.

Na televizní práva pro FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU nabídl nejlepší podmínky Pragosport.

O uzavření smluv s vítězi jednotlivých soutěží výběrového řízení na vybraná audiovizuální práva bude s konečnou platností rozhodovat Ligové grémium LFA na svém nejbližším zasedání, které proběhne 28. listopadu v Praze. Za předpokladu schválení, všechny tři subjekty získají práva na následujících pět sezon počínaje ročníkem 2024/25 a konče ročníkem 2028/29.

Další podrobnosti a detaily Ligová fotbalová asociace představí po Ligovém grémiu.