středa 20.09.2017

Projekt LFA videorozhodčí se nachází v on-line fázi

Projekt LFA videorozhodčí se nachází v on-line fázi

středa 20.09.2017

Hlavní rozhodčí utkání Ondřej Pechanec byl během duelu ve spojení s videorozhodčím Romanem Hrubešem. Utkání bylo snímáno na pět kamer, které přenášely signál do přenosového vozu, kde jednotlivé situace videorozhodčí a jeho asistent posuzovali. V utkání nedošlo k situaci, kdy by si hlavní sudí vyžádal konzultace s kolegou od videa.

„Přesto budeme některé situace reportovat mezinárodní pravidlové komisi. Utkání bylo přínosné i v tom smyslu, že díky němu disponujeme materiály pro přípravu videorozhodčích i rozhodčích na hrací ploše. Což nám pomůže do budoucna, jelikož testy on-line fáze budou v rychlém sledu pokračovat,“ prozradil Roman Hrubeš.

Pokud bude zvládnuta přípravná on-line fáze, realizuje Ligová fotbalová asociace na podzim jedno „ostré“ utkání v on-line režimu i v HET lize. Od jara by pak takto mělo být řízeno minimálně jedno utkání z každého kola.

 

Základní fakta k projektu videorozhodčí:

 

-        -  Video rozhodčí může posuzovat penaltové zákroky, dosažené branky včetně ofsajdových situací, vyloučení rovnou po červené kartě nebo chybnou identifikaci hráče.

 

-         -  Úloha videorozhodčího je definována tak, že vstupuje do komunikace s hlavním rozhodčím jen v případě jasného chybného verdiktu. Správnost posouzení zákroků na žlutou kartu či otočené rohy a auty neřeší.

 

-         - Kdo si může vyžádat přezkoumání videorozhodčího? Jednou variantou je situace, kdy hlavní rozhodčí může iniciovat dotaz na videorozhodčího, zda pochybil či ne. Druhá situace je taková, kdy videorozhodčí zachytí vážné a jasné pochybení, a doporučí hlavnímu rozhodčímu přezkoumání dané situace. Dá mu doporučení a vybere nejlepší záběr k přezkoumání.

 

-         - Ligová fotbalová asociace spustila přípravnou on-line fázi. Pokud během následujících týdnů uspěje a získá povolení Mezinárodní pravidlové komise, může realizovat on-line z ligového utkání.

 

-         - Projekt videorozhodčí se stále nachází v testovací fázi. V roce 2018 rozhodne FIFA, zda dojde k zavedení videa a v jaké konkrétní formě.