pátek 04.08.2023

JVC Hráč a trenér měsíce: Z výhry se radují útočník Slavie a kouč Teplic

JVC Hráč a trenér měsíce: Z výhry se radují útočník Slavie a kouč Teplic

pátek 04.08.2023
Vítězi první ankety JVC Hráč a trenér měsíce FORTUNA:LIGY v sezoně 2023/24 se stali útočník Slavie Mojmír Chytil a trenér Teplic Zdenko Frťala. Čtyřiadvacetiletý Chytil, jenž k sešívaným přišel před sezonou z Olomouce, skóroval v obou červencových duelech. Pražanům pomohl ke dvěma výhrám, které si připsaly také Teplice. Svěřenci dvaapadesátiletého Frťaly vyzráli na pohárové účastníky Plzeň a Bohemians 1905.

JVC Hráč měsíce: Mojmír Chytil (SK Slavia Praha)

Květnový přestup se Slavii vyplácí. Mojmír Chytil sice do obou dosavadních zápasů FORTUNA:LIGY zasá-hl z lavičky, přesto se dokázal vždy prosadit. Proti Hradci Králové střídal po hodině hry a skóroval za necelých deset minut pobytu na hřišti. Ve stejném čase (62. minuta) jej trenér Trpišovský poslal také do utkání v Českých Budějovicích, olomoucký odchovanec se trefil šest minut před koncem normální hrací doby. Navíc u jednoho gólu nemuselo zůstat…

Čahoun z Hané zatím červenobílým přináší to, co od něj čekali především – branky. V domácím utkání s Hradcem, který Slavii v obou duelech minulé sezony obral o body, se dobře zorientoval na malém váp-ně. Tam vrátil balon obránce Vlček, následně se odrazil od jednoho z „votroků“ a Chytil ho zblízka po zemi usměrnil do sítě. Trpišovský po zápase přiznal, že trefa střídajícího útočníka jeho tým uklidnila a zbytek druhé půle dohrál podle představ.

Chytilův přínos si pochvaloval také spoluhráč Lukáš Provod po souboji s Dynamem. Právě rodák ze Skal-ky na Prostějovsku mu zkraje závěrečné dvacetiminutovky přihrál na rozhodující gól zápasu. Z hranice brankové čáry vymyslel křížný pas, který šel Provodovi přímo proti noze. O deset minut později si oba slávisté role prohodili. Provodovu nabídku z levé strany sice tečoval jeden z Jihočechů, Chytil ale přesto mohl střílet. Poradil si náramně. Patičkou zakončil k bližší tyči. Těsně před koncem se ještě postavil k penaltě, tu mu ale domácí brankář Šípoš chytil.

JVC Trenér měsíce: Zdenko Frťala (FK Teplice)

Jestli někdo zkraje nového ročníku F:L překvapil české zástupce v evropských pohárech, byly to rozhod-ně Teplice. Mužstvo, které trénuje Slovák Zdenko Frťala, nejprve na Stínadlech díky gólu Trubače z pe-nalty „sťalo“ Plzeň, následně uspělo také ve vršovickém Ďolíčku proti Bohemians. Získat plný počet bo-dů jako žlutomodří dokázaly z ostatních účastníků FORTUNA:LIGY už jen Slavia se Spartou. V Ústeckém kraji zažili tak povedený vstup do sezony naposledy v roce 2007, kdy Tepličtí v prvních dvou ligových kolech porazili Kladno a Jablonec.

Rodák z Nitry Frťala Severočechy na jaře letošního roku v nejvyšší soutěži zachránil. Na začátku aktuál-ního ročníku pak stejně jako loni vyzvali plzeňskou Viktorii a navzdory papírovým předpokladům s ní opět dokázali bodovat. Zatímco v minulé sezoně uhráli remízu (poté, co v závěru zahodili penaltu), ten-tokrát si na Západočechy vyšlápli. „Skláři“ nepouštěli protivníka do vyložených šancí a sami tou největší nepohrdli. Kapitán Daniel Trubač při pokutovém kopu zakončil do středu branky a Miroslavu Koubkovi zařídil prohru při obnovené ligové premiéře na plzeňské lavičce.

Trubač byl vidět i minulou neděli proti „klokanům“, na sklonku prvního dějství z dorážky otevřel skóre zápasu. Na gól do šatny navázaly Teplice v momentě, kdy ze hry uplynula přibližně hodina. Jukl uspěl se střelou na bližší tyč, kterou brankář Reichl pouze ztlumil, a zvýšil náskok hostů. Teplice poté svými zá-kroky výrazně držel zkušený gólman Grigar. Kapituloval až v nastavení, na výhru Frťalova výběru už to ale nemělo vliv. Grigar i Trubač se následně dostali do ideální sestavy kola, a to jak podle experta O2 TV Sport Zdeňka Folprechta, tak podle hlasování fanoušků.