čtvrtek 20.07.2023

Reakce LFA na zprávy o stavu stavby stadionu v Hradci Králové

Reakce LFA na zprávy o stavu stavby stadionu v Hradci Králové

čtvrtek 20.07.2023
Ligová fotbalová asociace zaznamenala informace o pokračování stavby stadionu v Hradci Králové a možném ovlivnění termínu úvodního domácího ligového utkání východočeského klubu. LFA situaci sleduje na denní bázi a věří, že díky kooperaci všech zainteresovaných stran se stadion podaří dokončit v plánovaném termínu.

Ligová fotbalová asociace je se zástupci klubu, ale také firmou Strabag, která stavbu zhotovuje, v pravidelném kontaktu a celou situaci pečlivě sleduje. Zároveň zástupci LFA věří, že na základě informací od všech zainteresovaných stran se stavba stihne a utkání proti Českým Budějovicím proběhne v rámci 3. kola FORTUNA:LIGY 2023/24 5. srpna v řádném termínu.

„Vnímám to jako administrativní problém, který se u podobně drahých staveb objevuje vždy. Já věřím, že se ho podaří vyřešit a že Hradec Králové 5. srpna proti Českým Budějovicím na novém domácím stadionu nastoupí. Myslím, že v současnosti je potřeba, aby všichni kompetentní lidé pro finalizaci udělali vše, a že najdou cesty, jak uspořádat utkání v řádném termínu,“ prohlásil na tiskové konferenci před startem nové sezony F:L předseda LFA Dušan Svoboda.

LFA zároveň odmítá některé spekulace a návrhy, že by kvůli zmíněnému zápasu měla ohnout řády ve smyslu změny pořadatelství či jiných scénářů.

Pokud by tak Hradec Králové stadion v daném termínu nedokončil a nastoupil by k prvnímu domácímu utkání proti Českým Budějovicím v Plzni, kde si v rámci licenčního řízení zapsal domácí stadion pro sezonu F:L 2023/24, bude muset právě na stadionu Viktorie odehrát i zbytek podzimu. To vychází z Klubového licenčního řádu FAČR.

„Hradec Králové je v tuto chvíli na začátku třetí a poslední možné sezony, kdy využívá právo na rekonstrukci stadionu, které je v příloze M Klubového licenčního řádu FAČR stanoveno pro rekonstrukci stávajícího stadionu. V rámci licenčního řízení klub nemohl nahlásit stadion v Hradci Králové jako domácí stadion, ale má takto nahlášený stadion Viktorie Plzeň. Licenční řád v tomto jasně praví, že pokud klub odehraje první utkání sezony F:L na původně nahlášeném stadionu, může se vrátit na zrekonstruovaný stadion až po konci podzimní části, za což se považuje 31. prosinec,“ dodal výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta, jenž ovšem rovněž věří, že se vše stihne vyřešit v plánovaném termínu.