sobota 24.06.2023

LFA pokračuje v přednáškách pro školáky. V Brně mluvil Štěrba, k vidění byl pohár

LFA pokračuje v přednáškách pro školáky. V Brně mluvil Štěrba, k vidění byl pohár

sobota 24.06.2023
Úspěšný projekt přednášek Ligové fotbalové asociace po základních školách v rámci celé republiky bude pokračovat také v sezoně 2023/24. Naposledy se zástupci LFA zastavili v Brně, kde byl pro děti na ZŠ Labská připraven bohatý program. K vidění byl pohár pro mistra FORTUNA:LIGY či oficiální míč pro nový ročník F:L, školáci měli možnost pohovořit také s hráčem Zbrojovky Janem Štěrbou.

Na přednášku pořádanou Ligovou fotbalovou asociací dorazilo na ZŠ Labská v brněnské části Starý Lískovec přes dvě stě malých školáků v doprovodu kantorů. Celým programem trvajícím přes hodinu všechny provedl jako moderátor Jan Weber, několikanásobný mistr světa i Evropy ve freestyle footbagu. K němu se přidal obránce Zbrojovky Brno Jan Štěrba, jenž vedle povídání o své kariéře také dlouhé minuty odpovídal na zvídavé dotazy z publika.

„Každý z nás měl v mládí vzor a často to byli fotbalisté. My prostřednictvím našich přednášek, na kterých spolupracujeme s kluby, chceme právě tyto vzory přiblížit dětem co nejvíce. Ať už tím, že se s hráči mohou setkat nebo se zeptat na otázky dle vlastního přání, které často bývají skutečně originální,“ vysvětlil Daniel Hajný, marketingový a obchodní ředitel Ligové fotbalové asociace.

„Vedle zážitku a informačního obohacení je našim cílem také podpora fotbalu a sportu obecně. Věříme, že právě promluva s profesionály přiměje děti vzít balón a jít si zakopat. Ať už v klubech nebo jen pro zábavu,“ dodal Hajný.

Pozitivní pocit z celé akce měl i stoper Brna Štěrba. „Moc se mi to líbilo a některé dotazy byly skutečně vtipné. Zavzpomínal jsem na staré časy, kdy jsem chodil sám na základní školu. Tehdy pro mě vidět fotbalistu, byl obrovský zážitek. Myslím proto, že podobné besedy mají smysl a mohou pomoci dětem, aby fotbal buď začaly hrát, nebo aby u něj zůstaly,“ řekl Jan Štěrba.

Vedle diskuze byly pro žáky připraveny také artefakty vázané na FORTUNA:LIGU. A to jak oficiální míč F:L značky SELECT, který si mohli vyzkoušet a zakopat si s ním, nebo pohár pro mistra F:L. Pro všechny byly nachystány i dárky v podobě sběratelských kartiček F:L, jejichž druhá série je právě v prodeji.

LFA už s přednáškou navštívila i jiná města a kluby. V Jablonci přišel o kariéře na ZŠ Liberecká popovídat Tomáš Malínský, v Liberci na ZŠ Barvířská duo Lukáš Červ, Olivier Vliegen a v Praze barvy Bohemians 1905 hájil na ZŠ U Vršovického nádraží Jan Kovařík.

Úvodní snímek: Petr Nečas