středa 21.06.2023

Účastníci play-off předkol si budou smět odložit utkání. Ligové grémium schválilo míč pro F:NL

Účastníci play-off předkol si budou smět odložit utkání. Ligové grémium schválilo míč pro F:NL

středa 21.06.2023
Nejenom losem nové sezony FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se zabývali členové LFA na Ligové grémiu. Schváleno bylo rovněž hned několik novinek. Úprav se dočkal Rozpis celostátních soutěží pro ročník 2023/24, kdy nově účastník play-off předkol evropských pohárů bude mít možnost odložit si ligové utkání. Po F:L bude mít oficiální míč značky SELECT také F:NL a to od ročníku 2024/25.

Ke změně Rozpisu celostátních soutěží došlo v rámci Ligové grémia v Praze se souhlasem všech zúčastněných. Výraznou novinkou je možnost účastníků evropských klubových soutěží požádat v play-off kvalifikační fázi o odložení ligového utkání či o stanovení jiného začátku zápasu, a to i bez souhlasu soupeře. Přeložený duel se bude muset odehrát do 31.12.2023.

V oblasti pohárů se vrací skupina o Evropu, jelikož český fotbal bude mít v sezoně 2024/25 hned pět míst v evropských pohárech.

To znamená, že v ročníku 2023/24 vítěz prostřední Skupiny o Evropu, v rámci níž se v play-off systému na dvě utkání střetnou týmy na sedmém až desátém místě, narazí na čtvrtý, nebo pátý celek skupiny o titul. Pátý tým to bude za předpokladu, že vítěz národního poháru skončí v konečné tabulce na jednom z prvních čtyř míst. O celku, jež si zajistí účast v předkole Evropské konferenční ligy rozhodne jeden duel na půdě týmu ze skupiny o titul.

Zároveň to znamená, že vítěz play-off prostřední skupiny už neobdrží milion korun, který byl doposud náhradní odměnou v období, kdy české kluby měly v pohárové Evropě jen čtyři místa.

Ke změně došlo také v rámci karetního trestání hráčů a příslušníků družstva žlutou kartou. V případě, že během utkání bude fotbalista či člen realizačního týmu vyloučen po dvou žlutých kartách, žádná z nich se mu nově nebude evidovat pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku. Stejná pravidla platí i v soutěžích UEFA.

Velké novinky se dočká FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, která po vzoru FORTUNA:LIGY bude mít poprvé v historii oficiální míč. O jeho dodání se opět postará značka SELECT, která zajišťuje servis v oblasti míčů právě i v nejvyšší domácí soutěži.

S oficiálním balónem se začne hrát od sezony 2024/25 s tím, že už v následujícím soutěžním ročníku mohou kluby druhé nejvyšší soutěže využít nabídky LFA k bezplatného získání míčů značky SELECT.