pátek 09.06.2023

Hráč a trenér měsíce F:NL: Květnová prvenství patří Kinskému z Vyškova a Krejčímu z Příbrami

Hráč a trenér měsíce F:NL: Květnová prvenství patří Kinskému z Vyškova a Krejčímu z Příbrami

pátek 09.06.2023
Vítězi posledního dílu tradiční ankety Hráč a Trenér měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v sezoně 2022/23 se stali zástupci týmů, které v poslední části F:NL vytvořily série bez prohry a před pár dny (nakonec neúspěšně) usilovaly v baráži o postup do FORTUNA:LIGY. Gólman Antonín Kinský pomohl Vyškovu k celkovému druhého místu mimo jiné třemi nulami z pěti květnových zápasů. Zatímco nositel slavného jména vytahoval výborné zákroky, zkušený kouč Karel Krejčí vytáhl Příbram z problémů. Návrat k Litavce po více než patnácti letech ozdobil pomyslným ligovým bronzem.

Hráč měsíce: Antonín Kinský (MFK Vyškov)

Co do Vyškova přišel trenér Jan Kameník, který po rozpačitých výsledcích z předchozích kol vystřídal Jana Trousila, celek z Jihomoravského kraje neprohrál sedm zápasů po sobě. Vlastně všechny zbývající do konce uplynulého ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. MFK se tak vrátil mezi tři nejlepší týmy soutěže a na jejím sklonku ještě mohl pomýšlet i na titul. Ten však nakonec získala Karviná, Vyškov se umístil druhý s čtyřbodovou ztrátou a čekala ho baráž o FORTUNA:LIGU. V ní sice Zlín potrápil, mezi elitou ale „ševce“ nenahradil.

Barážové bitvy každopádně spadaly až do června. V květnu si Vyškov z pěti utkání odnesl bilanci tří výher a dvou remíz. První nerozhodný výsledek ale Hanáky musel pořádně mrzet. V Drnovicích, kde nastupují k domácím duelům, nad Příbramí přes hodinu vedli o dvě branky. V poslední desetiminutovce však slibný náskok ztratili a museli se spokojit jen s bodem. Poté ale přišla tři vítězství – nad Vlašimí, rezervou Olomouce a Jihlavou. Vyškovský brankář Antonín Kinský v těchto zápasech inkasoval jediný gól.

Sezonu F:NL pak uzavřel čistým kontem v Chrudimi, odkud se spoluhráči odjel s bezbrankovým výsledkem. Nul stejnojmenný syn někdejšího reprezentačního brankáře vychytal za skončený ligový rok, v němž nevynechal ani minutu, celkem devět. Na květen tak připadla rovná třetina z nich. Musel pro ně předvést například zákroky, při kterých vytahoval míč z prostoru kousek pod břevnem. Takto se vyznamenal jak proti Sigmě B, tak proti Chrudimi. Ve statistice vychytaných nul skončil stále teprve dvacetiletý Kinský na dělené třetí pozici s příbramským Melicharem, který ale zaznamenal o čtyři starty méně.

Trenér měsíce: Karel Krejčí (FK VIAGEM Příbram)

Fotbalisté Příbrami vstupovali do jara jako lídr tabulky, který během podzimní části sezony prohrál jediný zápas. Na jaře však Středočeši nebodovali čtyřikrát v řadě, když ve druhé polovině dubna a zkraje května nestačili na Třinec, Olomouc B, Vlašim ani rezervu Slavie. Tým od Litavky tak přišel o vedoucí příčku a trenér Dušan Uhrin mladší, jenž po podzimu nahradil dvojici Marek Nikl – Tomáš Zápotočný zamířivší do Českých Budějovic, zase o místo.

Funkci na příbramské lavičce místo něj zaujal Karel Krejčí, který se vrátil symbolicky do klubu, kde s trénováním na konci minulého století začínal. Jeho obnovenou premiéru sice oddálila nemoc, zelenočerní se ale přesto dokázali zvednout. V Drnovicích proti Vyškovu pod provizorním trenérským vedením dvěma trefami v závěru smazali dvoubrankovou ztrátu a remízou přerušili nepříjemnou sérii bez bodu. Během dalších třech utkání pak – už s Krejčím u autové čáry – nezaváhali a ze čtvrtého místa, na které předtím klesli, se posunuli alespoň na třetí pozici znamenající účast v baráži o FORTUNA:LIGU.

Čtyřiapadesátiletý Krejčí, který patří ke strůjcům titulové éry Plzně, sice Příbram do nejvyšší soutěže nevrátil (Středočeši v baráži podlehli Pardubicím). Ve městě s hornickou tradicí nicméně zažehnal hrozbu, že by pro mužstvo kolem kanonýra Wágnera skončila sezona třicátým kolem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Pod jeho taktovkou Příbramští v květnu zvítězili nad Opavou, Jihlavou a Spartou B, již zdolali jako první soupeř po osmi zápasech a s jednokolovým předstihem si zajistili baráž. Těsně před ní ještě získali bod na hřišti Táborska, s Krejčím tak neprohráli ani jedno střetnutí druhé nejvyšší soutěže.