čtvrtek 25.05.2023

Záložníkem sezony se stal kapitán mistrů Krejčí, útočníkům kraluje střelec Řezníček

Záložníkem sezony se stal kapitán mistrů Krejčí, útočníkům kraluje střelec Řezníček

čtvrtek 25.05.2023
Další dvě doprovodné ankety nejlepších hráčů sezony FORTUNA:LIGY 2022/23, které vyhlašuje Ligová fotbalová asociace, znají vítěze. Mistrovská Sparta získala vedle brankáře (Matěj Kovář) a obránce (Asger Sørensen) také ocenění pro nejlepšího záložníka. Tím novináři spolu s kapitány a trenéry ligových týmů zvolili kapitána Letenských Ladislava Krejčího mladšího. Prvenství v kategorii útočníků putuje na jih Moravy, získal ho kanonýr Zbrojovky Brno Jakub Řezníček.

Záložník sezony

1. Ladislav Krejčí ml. (AC Sparta Praha) – 104 bodů
2. Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha) – 53
3. Peter Olayinka (SK Slavia Praha) – 35
4. Tomáš Holeš (SK Slavia Praha) – 29
5.–6. Petr Ševčík (SK Slavia Praha), Lukáš Kalvach (FC Viktoria Plzeň) – oba 17
7. Ondřej Lingr (SK Slavia Praha) – 16
8.–9. Dominik Janošek (FK Pardubice), Marek Matějovský (FK Mladá Boleslav) – oba 15
10. Lukáš Sadílek (AC Sparta Praha) – 14
11. Kaan Kairinen (AC Sparta Praha) – 7
12. Christos Zafeiris (SK Slavia Praha) – 6
13.–14. Josef Jindřišek (Bohemians Praha 1905), David Douděra (FK Mladá Boleslav/SK Slavia Praha) – oba 5

Ladislav Krejčí mladší (AC Sparta Praha)

Čerstvý šampion FORTUNA:LIGY zkompletoval v doprovodných anketách hattrick. Ladislav Krejčí mladší zvítězil přesvědčivě, získal téměř jednou tolik bodů co jeho klubový spoluhráč Lukáš Haraslín a téměř o sedm desítek bodů více než třetí Peter Olayinka ze Slavie. Vítěz z minulého ročníku, slávista Tomáš Holeš, tentokrát obsadil čtvrté místo. Čtyřiadvacetiletý Krejčí sice kvůli zranění nastoupil do ligového zápasu až v říjnu a nasbíral jen něco přes polovinu ze všech možných startů. I tak ale patřil k hlavním sparťanským tahounům, kteří se zasloužili o první titul Letenských od roku 2014.

Ač je rodák z Rosic u Brna oficiálně brán jako záložník, v převážné části utkání, do kterých v této sezoně nastoupil, operoval ve stoperské trojici. Přesto dokázal nastřílet třináct gólů. Vedle nebezpečí, které pro soupeře představoval ze vzduchu, se ukázal také jako spolehlivý exekutor penalt. Proměnil všech osm, které kopal. V této statistice byl nejúspěšnější ze všech hráčů FORTUNA:LIGY. Pro Spartu byly jeho trefy z puntíku v pokutovém území klíčové především v závěru ročníku. Například na konci základní části Krejčí z penalty vystřelil rudým remízu v derby se Slavií nebo vítězství nad Plzní.

Útočník sezony

1. Jakub Řezníček (FC Zbrojovka Brno) – 153 bodů
2. Jan Kuchta (AC Sparta Praha) – 88
3. Jan Chramosta (FK Jablonec) – 38
4. Mick van Buren (FC Slovan Liberec/SK Slavia Praha) – 26
5. Václav Jurečka (SK Slavia Praha) – 22
6. Mojmír Chytil (SK Sigma Olomouc) – 14
7. Tomáš Čvančara (AC Sparta Praha) – 10
8. Tomáš Chorý (FC Viktoria Plzeň) – 4
9. David Puškáč (Bohemians Praha 1905) – 2
10.–11. Vasil Kušej (FK Mladá Boleslav), Václav Sejk (FK Teplice/FK Jablonec) – oba 1

Jakub Řezníček (FC Zbrojovka Brno)

Jestliže před rokem se Jakub Řezníček stal Hráčem sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, kterou s Brnem vyhrál, nyní zkušený útočník ovládl hlasování v kategorii útočníků FORTUNA:LIGY. Druhého Jana Kuchtu ze Sparty předstihl o bezmála sedmdesát bodů, třetího Jana Chramostu z Jablonce pak skoro o 120 bodů. Loňský vítěz Jean-David Beauguel v této sezoně ve FORTUNA:LIZE nenastupoval, stejně jako naposledy druhý Adam Hložek. Václav Jurečka, který si v minulém ročníku za výkony v dresu Slovácka vysloužil třetí příčku, tentokrát už jako hráč Slavie skončil pátý.

Řezníček, který v pátek oslavil 35. narozeniny, zažil nejgólovější ligovou sezonu v profesionální kariéře. V barvách Zbrojovky skóroval celkem devatenáctkrát, a to ještě další šance nevyužil, včetně dvou neproměněných penalt v utkání skupiny o záchranu proti Pardubicím. V duelu základní části se stejným soupeřem přitom někdejší hráč Mladé Boleslavi, Sparty, Plzně nebo belgického Lokerenu loni v říjnu nasázel hattrick. V dalších třech utkáních se pak prosadil dvakrát. V dosavadních čtyřech kolech skupiny o záchranu zatím Řezníček nevstřelil ani gól, schovává si je na závěrečný duel se Zlínem, ve kterém bude Zbrojovka odvracet hrozbu přímého sestupu?