středa 24.05.2023

Brankářem sezony sparťan Kovář, mezi obránci uspěl jeho spoluhráč Sørensen

Brankářem sezony sparťan Kovář, mezi obránci uspěl jeho spoluhráč Sørensen

středa 24.05.2023
Ligová fotbalová asociace zveřejnila první vítěze doprovodných anket nejlepších hráčů ročníku 2022/23, který se blíží ke svému konci. Hlasování o nejlepšího brankáře a obránce FORTUNA:LIGY vládli hráči pražské Sparty – ocenění se dočkali brankář Matěj Kovář a obránce Asger Sørensen. V anketě stejně jako v minulosti hlasovali zástupci médií a také kapitáni a trenéři ligových klubů.

Brankář sezony

1. Matěj Kovář (AC Sparta Praha) – 128 bodů
2. Florin Nita (FK Pardubice) – 63
3. Ondřej Kolář (SK Slavia Praha) – 63
4. Jindřich Staněk (FC Viktoria Plzeň) – 52
5. Filip Nguyen (1. FC Slovácko) – 31
6. Martin Jedlička (Bohemians Praha 1905) – 19
7. Michal Reichl (FC Hradec Králové) – 5
8. Olivier Vliegen (FC Slovan Liberec) – 4
9. Martin Berkovec (FC Zbrojovka Brno) – 1

Matěj Kovář (AC Sparta Praha)

Nejlepší brankář sezony? Matěj Kovář. Sparťanská jednička v anketě zvítězila s přehledem před dvojicí Florin Nita (Pardubice) a Ondřej Kolář (Slavia). Loňský vítěz Jindřich Staněk z Plzně obsadil čtvrté místo. Třiadvacetiletému Kovářovi vyšla sezona perfektně. Pražanům pomohl k ligovému prvenství hned deseti vychytanými čistými konty. Více nul v dosavadním průběhu ligového ročníku vychytal jen Filip Nguyen ze Slovácka. 

Matěj Kovář se může pochlubit také dlouhou sérii neprůstřelnosti. V listopadu loňského roku neinkasoval ani jednou, vychytal Plzeň, Slovácko i České Budějovice a bez obdrženého gólu vydržel dlouhých 359 minut. Vedle důležitých zákroků dokázal Pražanům pomoci i směrem dopředu, a to velmi slušnou rozehrávkou. Po jeho odkopu dokonce dokázal na půdě libereckého Slovanu skórovat jeho spoluhráč Jan Kuchta.

Obránce sezony

1. Asger Sørensen (AC Sparta Praha) – 125 bodů
2. David Jurásek (SK Slavia Praha) – 84
3. Igoh Ogbu (SK Slavia Praha) – 44
4. Lukáš Hejda (FC Viktoria Plzeň) – 20
5. Jaroslav Zelený (AC Sparta Praha) – 20
6. Michal Kadlec (1. FC Slovácko) – 12
7. Lukáš Hůlka (Bohemians Praha 195) – 5
8. Filip Panák (AC Sparta Praha) – 4
9. Matěj Polidar (FK Jablonec) – 3
10. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) – 3
11. Casper Højer (AC Sparta Praha) a Václav Jemelka (FC Viktoria Plzeň) – 2
13. Stanislav Hofmann (1. FC Slovácko) a Daniel Köstl (Bohemians Praha 1905) – 2
15. David Douděra (SK Slavia Praha), Adam Gabriel (FC Hradec Králové), Marek Suchý (FK Mladá Boleslav) a Martin Vitík (AC Sparta Praha) – 1

Asger Sørensen (AC Sparta Praha)

Tahle letní posila Sparty byla trefa. Jasně to dokázalo i hlasování o nejlepším obránci sezony. Urostlý bek Asger Sørensen, kterého si letenský klub vyhlédl v německém Norimberku, si v anketě řekl o nejvyšší počet hlasů a uspěl před slávistickou dvojicí David Jurásek – Igoh Ogbu. Dánský stoper se ihned zařadil mezi klíčové hráče Sparty. Mezi jeho přednosti patří vynikající čtení hry, klid na míči a skvělá rozehrávka.

Šestadvacetiletý borec se nachází v ideálním fotbalovém věku a navíc je platný nejen v defenzivě, ale také směrem dopředu. Je potřeba si na něj dát pozor zejména při standardkách. Sørensen je totiž i díky svým fyzickým parametrům skvělým hlavičkářem – v probíhající sezoně FORTUNA:LIGY dokázal skórovat hned pětkrát, navrch přidal gólovou asistenci. Spolehlivý obránce naskočil do 31 utkání, Pražanům chyběl jen ve třech zápasech.