středa 26.04.2023

Nejvyšší představitelé LFA a LaLigy se setkali v Praze

Nejvyšší představitelé LFA a LaLigy se setkali v Praze

středa 26.04.2023
Prezident španělské LaLigy Javier Tebas společně s předsedou Ligového výboru Ligové fotbalové asociace Dušanem Svobodou absolvovali předem sjednané setkání u příležitosti zasedání Evropských lig, které organizovala LFA v Praze. Oba vrcholní představitelé profesionálních soutěží ve Španělsku a v Česku kromě jednoznačného postoje obou asociací proti možnému vzniku Superligy diskutovali další témata budoucnosti evropského fotbalu. Dotkli se přitom i myšlenek na některé společné projekty.

„Šlo o příjemné neformální setkání, na kterém jsme probrali řadu zajímavých témat a věřím, že do budoucna na něj navážeme společnými projekty na různých úrovních. Javier Tebas patří mezi nejsilnější fotbalové funkcionáře na světě a je nám ctí, že jsme ho mohli přivítat v Praze,“ řekl k setkání předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda.

Javier Tebas nejprve přednesl ostrá slova proti zájmu velkých klubů založit vlastní superligu na mezinárodním kongresu World Football Summit a následně zasedl k jednomu stolu s Dušanem Svobodou, předsedou Ligového výboru LFA.

„Silné domácí ligy s možností kvalifikovat se do různých úrovní evropských soutěží mají pro evropský fotbalový ekosystém zásadní význam. Jako LaLiga máme tu čest sdílet poznatky z našeho příběhu růstu a úspěchu s ligami po celém světě, včetně té v České republice. Bez úspěšného národní soutěže fotbal trpí. LaLiga vždy usiluje o to, aby byla pro fanoušky druhou nejoblíbenější ligou po domácí soutěži,“ pronesl v Praze Javier Tebas, prezident španělské La Ligy.

Schůzka obou předních představitelů české a španělské ligy navázala na společné aktivity obou soutěží, které probíhaly už v minulých sezónách.

„Aktuálně nás mimo jiné také pojí společný záměr zabránit vzniku evropské Superligy, která by jednoznačně znamenala významné ohrožení fotbalové struktury na celém kontinentu i v Česku samotném. V tomto ohledu jsme našli jednoznačnou shodu a pana Tebase v tomto postoji jednoznačně podporujeme. Na příkladu ledního hokeje, druhého nejpopulárnějšího sportu u nás, vidíme již řadu let téměř monopolní postavení NHL, která tím ovlivňuje celý hokejový ekosystém. Národní týmy jsou omezovány ve výběru nejlepších hráčů jednotlivých zemí a také přestupový trh s hráči je značně ovlivněn zámořskou ligou. To vše a určitě ještě další negativa by přinesla superliga do světového fotbalu,“ dodal Dušan Svoboda.