pátek 21.04.2023

LFA úspěšně uspořádala kongres European Leagues

LFA úspěšně uspořádala kongres European Leagues

pátek 21.04.2023
V pořadí už 46. Valné shromáždění nadnárodní organizace European Leagues se uskutečnilo v Praze v průběhu tohoto týdne. Ligová fotbalová asociace měla možnost hostit zástupce všech členských fotbalových soutěží napříč Evropou společně se zástupci dalších důležitých fotbalových organizací. Akce byla také součástí oslav 30 let samostatné české ligy.


Na pořad několikadenních jednání se dostaly všechny podstatné otázky aktuálního klubového fotbalu na globální úrovni jako hrozba vzniku tzv. superligy, budoucnosti evropských pohárů v dalším cyklu počínaje sezónou 2024/25 nebo mezinárodních vztahů s UEFA, FIFA, FIFPRO, EU a dalšími subjekty.

„Už dnes víme, že od roku 2024 přibude účastníků všech evropských soutěží a tím i termínu do fotbalového kalendáře. Nejzásadnějším tématem jednání, které je zcela zásadní i pro český klubový fotbal, byla však debata nad budoucím nastavením distribuce finančních prostředků od UEFA za účast v evropských pohárech. A to jak pro kluby, které se probojují do skupinové fáze i pro ty, které se evropských pohárů nezúčastní. Tyto solidarity payments budou mít v budoucnu díky tomu daleko větší význam než dnes nebo v nedávné minulosti,“ řekl ke konkrétním bodům jednání Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

Součástí kongresu byly i odborné semináře zaměřené na udržitelnost ve fotbale, analýzy rozvoje evropského fotbalu nebo diskuze nad společnými projekty, z kterých může v budoucnu profitovat i český klubový fotbal.

Nedílnou součástí celého programu byl i slavnostní galavečer v Míčovně pražského hradu, na kterém společně se zástupci European Leagues oslavili jubileum 30 let samostatné české ligy také vrcholní představitelé českých ligových klubů, zásadních sportovních a fotbalových orgánů ČR a zástupci Ligové fotbalové asociace.