pondělí 28.11.2022

LFA získala pořadatelství příštího kongresu European Leagues!

LFA získala pořadatelství příštího kongresu European Leagues!

pondělí 28.11.2022
V pořadí již 46. Valné shromáždění European Leagues uspořádá Ligová fotbalová asociace v Praze v dubnu příštího roku. Zcela výjimečná událost v rámci fotbalové diplomacie na českém území se uskuteční od 19. do 21. dubna 2023.

Organizace European Leagues sdružuje dnes již 40 lig z celé Evropy. Ligová fotbalová asociace je jejím členem po boku vyspělých soutěží jako Premier League, Bundesliga nebo La Liga od podzimu 2018. „Na fotbalové mapě Evropy jsme již etablovanou organizací. Na různých úrovních jednání o budoucnosti evropského klubového fotbalu má náš hlas svou váhu a současně můžeme čerpat informace a zkušenosti ostatních soutěží napříč kontinentem,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA. Vrcholní představitelé všech členských soutěží se setkávají na kongresu European Leagues dvakrát ročně. „Z pohledu mezinárodní fotbalové diplomacie to považuji za úspěch. Vážíme si důvěry European Leagues, která nám přiřkla pořadatelství 46. kongresu a budeme se snažit v Praze uspořádat nezapomenutelné setkání,“ dodal Dušan Svoboda.

Oficiálně bylo přiděleno pořadatelství příštího kongresu LFA na setkání zástupců všech soutěží v minulém týdnu v Portu, které pořádala portugalská liga. „O přidělení pořadatelství kongresu ve druhé polovině soutěžního ročníku 2022/23 jsme usilovali mimo jiné i z důvodu, že letošní sezóna je v pořadí třicátou v samostatné české historii a Valné shromáždění European Leagues se stane součástí vrcholu oslav tohoto výročí,“ okomentoval milník pro LFA její výkonný ředitel Tomáš Bárta, který byl přítomen poslednímu zasedání v Portugalsku. „Jedním z hlavních témat mezinárodních fotbalových diskuzí je budoucnost evropských klubových pohárů a dopad změn jejich formátu na národní soutěže. Probíhají jednání s UEFA a dalšími zainteresovanými subjekty nad budoucí podobou evropských pohárů, o solidárnějším rozdělení jejich příjmů mezi jednotlivé pohárové soutěže, o navýšení příspěvku pro mládež prvoligových klubů, které se evropských pohárových soutěží neúčastní, nebo o podobě postupového klíče do jednotlivých soutěží. Nelze také pominout nepomíjející snahu některých klubů o vznik tzv. Superligy. To vše a mnoho dalšího bude na programu pražského kongresu a jsme rádi, že u toho budeme moci být jako pořadatelská asociace,“ zhodnotil aktuální situaci Tomáš Bárta.

Kromě diplomatických jednání nabízí Ligové fotbalové asociaci a potažmo i českým klubům European Leagues platformu pro obchodní a komerční rozvoj. „Nedávno jsme navázali na úspěšný projekt s právy na sběr tzv. fast-bettingových dat pro společnost IMG ARENA. Další kolektivní projekty, které přinesou obchodní profit pro celý český klubový fotbal, jsou na cestě. Naši zástupci se mohou účastnit celé řady mezinárodních setkání, kde sbíráme spoustu užitečných zkušeností a znalostí,“ řekl Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel LFA s tím, že přípravy na uspořádání kongresu již započaly. „Jsme rádi, že termínově nám setkání v Praze vychází na závěrečnou fázi oslav jubilejní třicáté ligové sezóny. Praha je krásné město a věříme, že dokážeme uspořádat nezapomenutelný kongres,“ doplnil Daniel Hajný.

„Česká fotbalová liga je dynamická organizace, která se mezinárodně angažuje spolu s European Leagues v politické i obchodní sféře naší organizace. Těšíme se na setkání našich členů v krásné Praze na příštím valném shromáždění,“ uvedl Jacco Swart, výkonný ředitel European Leagues.

O organizaci European Leagues

Asociace evropských fotbalových soutěží je hlasem profesionálního fotbalu celého starého kontinentu ve všech záležitostech společného zájmu. Organizace European Leagues zastupuje převážnou většinu profesionálního klubového fotbalu v evropském sociálním dialogu.

Organizace Euroepean Leagues byla založena podle švýcarského práva v roce 2005 se sídlem ve švýcarském Nyonu. Svůj původ má v organizaci EPFL, která existovala už od roku 1997.

Organizaci ustanovilo 14 zakládajících členů: Rakousko, Belgie, Dánsko, Anglie, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko, Skotsko, Španělsko a Švédsko. Nyní European Leagues čítají 40 profesionálních fotbalových lig a asociací klubů z 31 zemí, které zastupují více než 1000 klubů z celé Evropy.

Valné shromáždění neboli kongres European Leagues se koná nejméně dvakrát za rok a vždy se na něm sejdou vrcholní představitelé všech členských i přidružených lig. Jedná se o zákonodárný orgán, který určuje obecnou politiku asociace a uděluje představenstvu European Leagues pravomoce a směr řízení celé asociace.

Více info o European Leagues.