čtvrtek 10.11.2022

Statut Disciplinární komisi neumožnil zahájit disciplinární řízení s hráčem Chorým

Statut Disciplinární komisi neumožnil zahájit disciplinární řízení s hráčem Chorým

čtvrtek 10.11.2022
Disciplinární komise na svém dnešním zasedání mimo jiné projednávala případ plzeňského útočníka Tomáše Chorého, u kterého nemohlo být zahájeno disciplinární řízení, jelikož nedošlo k naplnění nutné podmínky dle Statutu Disciplinární komise LFA.

Komentář předsedy DK LFA p. Richarda Bačka k případu Tomáše Chorého z FC Viktoria Plzeň v utkání 15. kola F:L proti AC Sparta Praha:

„Disciplinární komise LFA považuje při svém rozhodování ochranu zdraví hráčů za prioritu, což zcela jasně dokládají nekompromisní tresty ukládané v letošním soutěžním ročníku za disciplinární přečiny surové hry či tělesného napadení. 

DK LFA v letošním soutěžním ročníku navíc hráčům potrestaným za výše uvedené disciplinární přečiny následně neprominula ani část uloženého trestu, přestože o to byla ze strany potrestaných opakovaně žádána. 

V případě hráče Tomáše Chorého nemohla DK LFA jednat v rozporu s pravidly disciplinárního řízení, jež jsou popsána v Disciplinárním řádu FAČR a Statutu DK LFA a vzhledem k tomu, že nedošlo k naplnění požadavků uvedených v článku 3 odstavci 14) Statutu DK LFA, nemohlo být ze strany DK LFA s tímto hráčem zahájeno disciplinární řízení. DK LFA není oprávněna, vyjma situací popsaných právě ve Statutu DK LFA, přezkoumávat či dokonce přehodnocovat rozhodnutí rozhodčích učiněná při utkání na hrací ploše nebo ve voze VAR. Jedná se o pravidlo a praxi, kterou DK LFA drží dlouhodobě a konzistentně, což v minulosti již několikrát prokázala. Popsaný postup je současně plně v souladu s řády a rozhodovací praxí Disciplinární komise UEFA.“

Kromě toho potrestala Disciplinární komise LFA kluby Baníku Ostrava a Bohemians Praha shodně peněžitým trestem ve výši 80 tisíc korun za porušení povinností pořadatele v jejich zápasech 14. kola FORTUNA:LIGY.

Zdroj fotografie: fcviktoria.cz


Dokumenty