pátek 04.11.2022

JVC Hráč a trenér měsíce: V říjnu válel Řezníček, mezi kouči dál vládne Bílek

JVC Hráč a trenér měsíce: V říjnu válel Řezníček, mezi kouči dál vládne Bílek

pátek 04.11.2022
Praha – Říjen je za námi, a tak je na čase vyhlásit výsledky tradiční ankety JVC Hráč a trenér měsíce. Hlasování fanoušků o nejlepšího hráče měsíce ovládl brněnský útočník Jakub Řezníček. V konkurenci ligových trenérů se znovu raduje kouč plzeňské Viktorie Michal Bílek, jenž v anketě uspěl už popáté za sebou.

JVC Hráč měsíce: Jakub Řezníček (FC Zbrojovka Brno)

Je mu čtyřiatřicet, kope za nováčka soutěže, přesto vede tabulku střelců. Svými góly dotáhl Brno do elitní šestky, kde by nezaujatý divák asi daleko více čekal Liberec nebo ostravský Baník. Jakub Řezníček ukazuje, jak je pro Zbrojovku důležitý. Věk nevěk, ve druhém největším městě Česka na něj hodně spoléhají. Právem.

V říjnu nastoupil bývalý útočník Mladé Boleslavi, Sparty nebo Plzně do všech pěti zápasů, které Jihomoravany čekaly. Odešel z nich s průměrem více než jednoho gólu na devadesát minut. Proti Jablonci, Hradci Králové, Pardubicím a Liberci skóroval celkově šestkrát. Neprosadil se pouze při domácím utkání proti Spartě, které Zbrojovka prohrála vysoko 0:4.

Dvakrát jeho radost ze vstřelené branky předznamenala i radost celého týmu ze třech bodů. Velký podíl na nich měl Řezníček především 22. října, kdy Brno v Ďolíčku vyzvalo Pardubice. Východočechům nasázel všechny branky Zbrojovky a hattrickem jen potvrdil, že se mu na hřištích soupeřů daří. Gólově totiž nemlčel ani v jednom z dosavadních šesti venkovních duelů Zbrojovky v nynější sezoně. 

Na čele střeleckého pořadí FORTUNA:LIGY má s deseti trefami náskok jedné branky na slávistu Tecla. Pokud mu spolupráce s brněnským talentem Ševčíkem bude klapat dál, zřejmě bude tato sezona jeho vůbec nejgólovější mezi českou elitou. Na ročník 2015/16, ve kterém nastupoval také za Brno, mu chybí už jen tři přesné zásahy. 

JVC Trenér měsíce: Michal Bílek (FC Viktoria Plzeň)

Západočeši dál vévodí FORTUNA:LIZE. Navzdory účasti, a ne příliš povedeným zápasům v Lize mistrů dokázali vždy přepnout na domácí soutěž a díky tomu v ní dovršili rok bez jediné porážky. Obrat o všechny body je dokázala naposledy 31. října 2021 v Edenu Slavia. Na vlastním stadionu se jejich poslední ligová prohra datuje dokonce do loňského 6. února, kdy podlehli Liberci. To přitom ještě na plzeňské lavičce nestál Michal Bílek.

Sedmapadesátiletý trenér získal prvenství v tradiční anketě potřetí v probíhajícím ročníku a podruhé v řadě. V letošním roce pak vyhrál už popáté – vedle srpna, září a října také v dubnu a květnu. V desátém kalendářním měsíci sice s Viktorií překvapivě vypadl z MOL Cupu, kde úřadující šampion nestačil na třetiligový Hlučín. Ve FORTUNA:LIZE ale Plzeň za pět kol po reprezentační přestávce nasbírala třináct bodů.

Jediným říjnovým duelem, který nevyhrála, byl ten na půdě Bohemians. Ve Vršovicích neudržela vedení a remizovala 1:1. Poté však dvakrát po sobě zaznamenala čisté konto a porazila Mladou Boleslav i Jablonec. Proti Baníku sice její série bez obdrženého gólu skončila, přesto však nezaváhala. Stejně jako ve Zlíně, tam si k výhře stejně jako s Ostravou pomohla třemi trefami.

Bílkovi svěřenci mají na prvním místě tabulky čtyřbodový náskok na druhou Slavii. Navíc odehráli o zápas méně, k dobru mohou počítat souboj s brněnským nováčkem. Na ofenzívu sešívaných sice viktoriáni ztrácí patnáct gólů, zato se mohou pochlubit nejlepší defenzívou. Za třináct duelů F:L inkasovali pouze osm branek.