pondělí 25.07.2022

Chytré technologie vám dost usnadní život, přiznává stoper Olomouce Beneš

Chytré technologie vám dost usnadní život, přiznává stoper Olomouce Beneš

pondělí 25.07.2022
Od roku 2007 zasáhl do patnácti sezon FORTUNA:LIGY. Vít Beneš během nich odehrál 281 zápasů, v nadcházejícím ročníku by tak v dresu Olomouce mohl dovršit kulatou třístovku. Do sestavy Sigmy se ale bude muset probojovat přes silnou konkurenci. Ve středu obrany Hanáků totiž mohou operovat minimálně další tři zkušení hráči.

Aktuálně s Olomoucí trávíte čas na soustředění v Rakousku. Jak si ho užíváte?

S podmínkami, které tady máme, jsme spokojení. Řekl bych, že jsou nadstandardní. Strava je kvalitní, máme na výběr ze dvou hřišť, celkové zázemí je dobré. Všechno plní svůj účel.

Před příchodem na Hanou jste působil v Jablonci a Kladně. Bylo zahraniční soustředění vždy běžnou součástí přípravy?

V Kladně jsme v létě do zahraničí nejezdili. Dostupnost ještě nebyla taková, soustředění samozřejmě stojí nějakou korunu. Myslím si, že tehdy na to nebyly prostředky, radši se dávaly někam jinam. Svět se ale mění každým rokem. V Jablonci se jezdilo také do Rakouska, nebo i do Portugalska. Soustředění v létě začala být deset let zpátky „samozřejmostí“, praktikují se delší dobu. Skoro všechny týmy ve FORTUNA:LIZE někam vyjedou, pokud mají možnost. Samozřejmě, vždycky se najde výjimka a někdo zůstane v Čechách. Být pohromadě na soustředění je lepší. Budují se vztahy mezi hráči a trenéry, celý tým se stmeluje. Je to jen přínosem.

Před soustředěním jste se potýkal se zdravotními problémy, kvůli kterým jste nezasáhl do přípravného zápasu proti Gliwicím. Už jste v pořádku?

Do Rakouska jsem dorazil o den později, abych se mohl dát dohromady. Od pondělí, možná od neděle, trénuji normálně v plné zátěži. Nějakým stylem už jsem připravený naskočit, třeba do pátečního zápasu.

Je taková domluva, že nastoupíte až do posledního utkání na soustředění proti Sivassporu?

Uvidíme, jestli nastoupím. Zápas je za dva dny (rozhovor vznikal ve středu 20. července – pozn. red.), za chvíli. První dvě utkání se hrála během soboty, já jsem za klukama dorazil v pátek. Byl jsem v podstatě bez tréninku, týden jsem měl voraz, abych dal sval do pořádku. Nebyla šance zapojit se do jednoho z těch zápasů. Domluvili jsme se, že to pošetřím. Ať jsem připravený na další dny a můžu se normálně zapojit.

Na jaře jste se Sigmou o rok prodloužil smlouvu. Jak dlouho jste zvažoval, jestli zůstat, nebo se poohlédnout po jiném angažmá?

Už nejsem nejmladší, mám rodinu, musím myslet na různé věci okolo fotbalu a podobně. S vedením Sigmy jsme se dohodli, jakou cestou se vydáme. Našli jsme společnou řeč, vzájemně jsme si vyhověli. Uvidíme, kam to bude dál pokračovat.

Roman Hubník sice ukončil profesionální kariéru, ze Zlína ale přišel Lukáš Vraštil. V kádru pak zůstali Jemelka i Poulolo. Jak nyní vnímáte konkurenci na postu stopera?

Počtově je to vesměs pořád stejné. Odešel Hubňa, přišel Vrašťa. Konkurence je potřeba, člověka vyburcuje k lepším výkonům nebo práci navíc. Teď bude záležet na mně, jestli se s tím vypořádám, nebo ne. Myslím si, že nastavené to mám dobře. Co bude dál, se uvidí.

Loni jste si v Olomouci vyzkoušel i rozestavení 3-5-2, jak vám vyhovuje?

Končili jsme tak sezonu, odehráli jsme v něm pár zápasů. Podle mě nám to celkově sedlo, herně se nám poměrně dařilo. V nadstavbě jsme sice nezvládli Boleslav, ale předešlé zápasy s Libercem a Spartou jsme odehráli dobře. Chválili jsme si to a jde o jednu z možností, jak můžeme v příští sezoně hrát. Důležité je samozřejmě mít na takový systém hráče. My to máme vyvážené, vzadu můžeme hrát na tři nebo čtyři obránce.

Ve FORTUNA:LIZE vám nechybí mnoho k jubilejnímu 300. startu. Jakou to pro vás představuje výzvu?

Je pro mě výzvou dotáhnout milník 300 startů co nejrychleji. Nejlépe v blížící se sezoně. Nebude to jednoduché, konkurence v týmu je kvalitní. Jsem spokojený, na jakou hranici odehraných zápasů jsem se zatím dostal. Nebylo to nic snadného.

Bavili jste se už v kabině o cílech do sezony?

Cíle jsou každý rok podobné. Chceme bojovat o evropské poháry, abychom je příští rok mohli hrát. Buď do nich můžeme postoupit přes pohár, nebo přes vysoké umístění v tabulce FORTUNA:LIGY. Chceme konkurovat soutěžní špičce – Plzni, Spartě a Slavii.

Jak velkou pomocí pro vás bude B-tým ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE?

Až čas ukáže, jestli nám to pomůže nebo ne. Pro celý klub to bude velmi náročné. Šli jsme do toho, chtěli jsme F:NL uhrát. Velká výhoda je to hlavně pro mladé kluky. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA se nedá srovnávat s třetí ligou nebo nižšími soutěžemi. Pro mladé je z hlediska vývoje nejlepší. Musejí se pořádně vykopat v dospělém fotbale, než začnou hrát FORTUNA:LIGU. Pro béčko vykopali druhou nejvyšší soutěž. Teď v ní budou působit a pak by se jim mohly otevřít dveře dál.

Začátek sezony máte hodně prestižní. Postupně se utkáte s Baníkem, Brnem, Spartou a Slováckem. Je to ideální kombinace na nabuzení se do celého ročníku?

Pokud ty zápasy zvládneme bodově, může to být výhoda. Čekají nás kvalitní a navíc prestižní soupeři. Třikrát se utkáme s týmy okolo nás, bude důležité uhrát to na vítězství. Ohledně Sparty už je pomalu tradice, že proti ní s Olomoucí začínáme. Mám pocit, že to tak bylo i v minulých sezonách. Na Letné to bude velmi zajímavé. Spartě přišel nový impuls v podobě zahraničního trenéra. Lidi, kteří přijdou na stadion, budou „nadržení“ a bude tam super atmosféra.

Jaké máte v domácnosti zkušenosti s chytrými technologiemi?

Chytré technologie mám všeobecně rád. Je to budoucnost našeho světa, dneska se dá všechno ovládat přes internet, na dálku – pomocí telefonu. V domě můžu pohodlně ovládat žaluzie, kamery a podobně. Můžu cokoliv zkontrolovat, i když zrovna nejsem doma. Jsem za takovou možnost rád, ale člověk musí všechno brát s rozumem.

Vyhledáváte si sám informace o chytrých technologiích?

Zajímám se o ně. Na internetu nebo v televizi jsou pořád nějaké reklamy. Jak jsem říkal, chytré technologie jsou moderní a už také častá věc. Kdo si staví nový dům nebo zařizuje byt, hodně na to kouká. Chytré technologie vám dost usnadní život, ať už jde o vysavač nebo zahradní sekačku. Celkem mě to zajímá, člověku pak díky těmto pomocníkům zbude více času. 

Partnerem rubriky je společnost ELKO EP