čtvrtek 05.05.2022

Hráč a Trenér měsíce F:NL: V dubnu uspěli chrudimský Floder a brněnský Dostálek

Hráč a Trenér měsíce F:NL: V dubnu uspěli chrudimský Floder a brněnský Dostálek

čtvrtek 05.05.2022
Praha – Oba mají vazbu na mistrovskou Zbrojovku. Jiří Floder její dres oblékal na podzim, po pauze odešel hostovat do Chrudimi. Východočechy nyní čistými konty táhne k záchraně. Richard Dostálek se jihomoravského mužstva ujal v závěru předloňského roku. Značku z druhého největšího města České republiky sice mezi elitou neudržel, v nejrychlejším možném čase ji však do nejvyšší soutěže vrátil. Obě postavy v dubnu zazářily. Floder šesti čistými konty ze sedmi zápasů, Dostálek postupem směr FORTUNA:LIGA. Proto se z nich stali Hráč a Trenér měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Hráč měsíce: Jiří Floder (MFK Chrudim)

Na podzim se ve Zbrojovce, směřující za návratem do nejvyšší soutěže, příliš neprosadil. V závěru roku 2021 odchytal čtvrtinu z šestnácti zápasů, dohromady 333 minut. Jednou – na hřišti Třince – udržel Jiří Floder čisté konto. Především zaujímal místo na lavičce, v bráně stál spíše zkušenější kolega Berkovec. V zimě na Srbské „upekli“ půlroční hostování plzeňského Šimana, další konkurent na brankářském postu. Zapeklitou situaci mezi třemi tyčemi vyřešilo Floderovo angažmá v Chrudimi do konce sezony. Klubu s úplně opačnými starostmi, než mají v Brně. Klubu usilujícím o záchranu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Flodera ale (dočasný) odchod z mateřského prostředí v kombinaci s těžkým úkolem nesrazil. Chrudim přes zimu vyměnila trenéra, nový rok začala dohrávkou podzimního 16. kola. Favorizovanou Vlašim doma dokázala porazit, Floder pomohl k výhře o dvě branky. To hlavní ale pětadvacetiletého brankáře teprve čekalo. Při následujících dvou duelech pustil vždy jen jeden gól. Poté bránu Východočechů poprvé doslova zavřel. Míč za jeho zády nedostali soupeři z Prostějova ani dvou týmů z popředí tabulky – Opavy a Líšně. Byla to první třetina chrudimské bodové série. Pro MFK nesmírně cenné.

Během dalším šesti kol FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY obdržel Floder – považte – jeden jediný gól. A to ještě ve chvíli, kdy Chrudim vedla na hřišti Varnsdorfu s kanonýrem Dordičem v kádru 2:0. Bosenský útočník severočeského celku je zatím posledním hráčem, který rodáka ze Starého Lískovce překonal. V neděli 17. dubna. Od té doby majitel třinácti startů ve FORTUNA:LIZE v sezoně 2020/21 nekapituloval ani jednou. Nulou se v součtu s dohrávkou 23. kola proti Táborsku zkraje května blýskl pětkrát v řadě. Kromě Jihočechů proti Jihlavě, Žižkovu, Příbrami, Vyškovu. MFK má tři kola před koncem náskok šesti bodů na patnácté Ústí. Pokud si Floder povede jako v předchozích duelech, Chrudimští se mezi účastníky F:NL udrží. Šest čistých štítů ze sedmi dubnových zápasů, to zní skvěle. Kromě podílu na postupu Zbrojovky do F:L by si tak 190 centimetrů vysoký brankář připsal i úspěch z opačného pólu soutěžního pořadí. Komu se v jedné sezoně podaří postoupit z ligy a současně ji zachránit?

Trenér měsíce: Richard Dostálek (FC Zbrojovka Brno)

V prosinci 2020 se z pozice asistenta přesunul do funkce hlavního trenéra. Richard Dostálek převzal Zbrojovku po Miloslavu Machálkovi v nelehké situaci. Vyvrcholila sestupem Jihomoravanů z FORTUNA:LIGY do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Tradiční značka skončila šestnáctá se ztrátou čtyř bodů na patnácté Teplice, které se v nejvyšší soutěži udržely. Mezi fanoušky zavládl smutek, nezavládl ale čas pro vyhazov trenéra Dostálka.

Pro následující ročník dostal na povel kádr, převyšující standardy F:NL. Velká část hráčů pamatovala ještě zápasy o úroveň výš. Včetně posily do útoku Jakuba Řezníčka. Příbramský rodák se sice do Brna nepodíval poprvé, ve druhé nejvyšší soutěži stál však ve třiatřiceti letech před premiérovou štací. Síla Zbrojovky ale nespočívala jen v někdejším hráči Sparty, Plzně nebo Mladé Boleslavi, jenž za 26 utkání nasázel sedmnáct branek. Dostálkův kádr byl celkově široký. Když někdo vypadl, mohl sáhnout po náhradě. Ať už šlo prakticky o jakýkoliv post. Tresty za žluté karty či zranění tak u Brňanů nezpůsobily rozpad sestavy. Stejně jako přestávka v polovině sezony. Když už nastaly odchody, „Flintu“ nepoznamenaly. I vlivem příchodů posil.

Zbrojovka se od osmého kola nacházela na čele tabulky. A už se z něj nenechala setřást. Rozhodující krok k postupu (návratu) do FORTUNA:LIGY udělala právě v dubnu. Nejprve porazila Příbram, poté Varnsdorf, Žižkov a Ústí nad Labem. Klopýtnutí sice zaznamenala v televizním souboji s rezervou Sparty, napravila ho ale v krajském souboji na půdě Vyškova. K jistotě postupu ji scházelo jediné vítězství. Nakonec ho ovšem nepotřebovala. Remíza druhé Vlašimi právě s Vyškovem zajistila Dostálkovu výběru posun výš ještě předtím, než stačil nastoupit do domácího zápasu proti Třinci. Cíl byl splněn. Čtyři střetnutí dopředu. Richard Dostálek si může odškrtnout viditelnou kolonku v plánu. Další, menší, teprve splnit musí. Nepropadnout ve zbytku soutěže. První krok k tomu Brno provedlo – v televizním přenosu uspělo na hřišti Vlašimi. Podle momentálního postavení papírově nejsilnější protivníka, který ale účast v baráži nemá zdaleka jistou.