úterý 03.05.2022

Ligová fotbalová asociace na zasedání European Leagues v Istanbulu

Ligová fotbalová asociace na zasedání European Leagues v Istanbulu

úterý 03.05.2022
Zástupci Ligové fotbalové asociace se v minulém týdnu zúčastnili zasedání organizace European Leagues, která zastřešuje drtivou většinu profesionálních soutěží starého kontinentu. LFA je po boku všech významných lig jako Premier League, La Ligy či Bundesligy členem prestižního společenství již od podzimu 2018 a je díky tomu na blízku zásadním otázkám vývoje klubového fotbalu v mezinárodním měřítku.

Dubnový summit hostila tentokrát turecká liga v Istanbulu. Na programu dvoudenního jednání byly prezentace společných obchodních aktivit European Leagues i jednotlivých členských lig, ale také především otázky dalšího směřování evropského fotbalu. „European Leagues vyjednávají s UEFA o podobě evropských klubových soutěží od ročníku 2024/25. Finanční záležitosti a termínové listiny soutěží výrazně ovlivní chod všech národních lig, naší samozřejmě nevyjímaje. Některé z návrhů UEFA, zejména co se týče termínových listin, jsou pro národní soutěže složitě akceptovatelné. Proto podporujeme úsilí European Leauges o částečné úpravy návrhů,“ řekl k vývoji jednání Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA.

Plénum přijalo několik formálních bodů včetně přijetí nového člena – League of Ireland. Část agendy celého summitu byla věnovaná i společným ekonomickým projektům, které jsou pro European Leagues i její členské asociace stále více podstatné. „Podobná setkání jsou pro nás zcela zásadní, kdy čerpáme z výměny zkušeností a cenných organizačních informací v oblasti byznysu a marketingu. V nedávném období se díky členství v European Leagues podařilo domluvit spolupráci s oficiálním odběratelem pro tzv. fast-betting data. V nejbližší době bude na úrovni European Leagues zahájen výukový program nebo zajímavá platforma pro ligy i jednotlivé kluby,“ vyjmenoval několik přínosů členství LFA v European Leagues obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.