pátek 01.04.2022

Jsem týmový hráč, s Baníkem chci hrát poháry, hlásí Laštůvka. Od fotbalu se odreagovává šipkama

Jsem týmový hráč, s Baníkem chci hrát poháry, hlásí Laštůvka. Od fotbalu se odreagovává šipkama

pátek 01.04.2022
Brankář Jan Laštůvka doufá, že s Baníkem oslaví stoleté výročí klubu postupem do evropských pohárů. Ostrava se momentálně pohybuje v první pětici a čekají ji boje v nadstavbě. Bývalý hráč Šachtaru Doněck nebo West Hamu promluvil také o skvělém vztahu s brankářským kolegou Viktorem Budínským.

Před nedávnem jste v Baníku prodloužil smlouvu o rok. Přemýšlel jste nad tím déle, nebo jste měl jasnou motivaci?

Nemusel jsem moc přemýšlet, pořád se cítím dobře. Jenom jsem nevěděl, jak na tom budu po tom zranění. Pořád chci s Baníkem něčeho dosáhnout. Teď bude slavit sto let a chceme se dostat do pohárů. To je pro mě velká motivace, protože s Baníkem jsem poháry nikdy nehrál. Po mistrovském titulu jsem přestoupil do Šachtaru. Takže teď bych se chtěl s našimi skvělými fanoušky podívat do Evropy.

V regionu jste se usadil, jak jste na tom doma s chytrými technologiemi?

Bydlím v Karviné v domě, ale nové technologie se mě moc netýkají. Mám chytrý vysavač a chytrý kávovar, to je fajn. Zatím ale do budoucna nějaké rozšíření neplánuju, i když se tomu nebráním. Nejsem totiž žádný technologický fanatik, který by si zařídil, aby si mohl třeba zapnout topení přes telefon nebo ovládat žaluzie. Nechci říkat, že to jsou vymoženosti. Někdo to má a je spokojený, ale já jsem spíš stará škola. Nejsem úplně takový technický typ.

Máte v domě nějaké oblíbené místo, kde zrelaxujete?

Teď momentálně mě chytly šipky. Koupil jsem si je do obýváku, i když jsem je nikdy neměl. Občas je teď hrajeme s klukama na fotbale, takže mám doma terč a když jdu kolem, tak si pár šipek hodím.

Když se vrátíme zpět k fotbalu, jak moc velké téma jsou teď v Baníku poháry? Sledujete hodně nejbližší soupeře?

Náš hlavní soupeř je Slovácko, ale nijak zvlášť to nesledujeme. Jdeme od zápasu k zápasu, tak to máme od začátku sezony. Proto jsme nechtěli hlásat nějaké cíle, ale teď říkám, že je to pro nás zavazující. Máme majitele, který do Baníku investuje, skvělé fanoušky a je potřeba se zbavit alibi a udělat všechno pro to, abychom se do Evropy podívali.

Dovedl byste si vůbec představit, že byste ještě pokračoval někde jinde než v Baníku?

V mém věku už asi ne. S Baníkem jsem vyhrál titul a vím, co to bylo za šílenství, Baník má nejlepší fanoušky. Je tu celkem specifický kraj a jinde by mě to už nebavilo. Chtěl bych být u toho, kdy bychom lidem u nás udělali radost a bojovali bychom o horní místa v tabulce.

Vy jste byl na konci podzimu a část zimy mimo kvůli zranění, nyní už jste zdravotně stoprocentní?

Všechno v pohodě, začal jsem chytat a jsem rád. Pořád je ovšem co zlepšovat a je potřeba se dívat dopředu. Hlavně napravit naše výsledky, které teď nebyly takové, jako jsme si představovali. 

Cítíte nějaké tréninkové manko, nebo vám plnohodnotná zimní příprava nechybí?

Já to mám celou kariéru o tom, že musím mít odtrénované a musím makat v tréninku. V mém věku už to nejde, abych každý den makal úplně nadoraz. Mám to nyní upravené tak, že mám jeden den v týdnu volnější režim. Jinak to mám celou kariéru založené na tom, že se musím cítit dobře v brance a musím mít aspoň dva nebo tři tréninky v týdnu odmakané. V zimě jsem něco natrénované měl, ale nebyl jsem ještě úplně fit do zápasu. Odchytal jsem jen šedesát minut v jednom přípravném zápase. Tu sezonu pak začal Buďa (Viktor Budínský, pozn. red.)

Pak jste ovšem naskočil ve 22. kole proti Olomouci. Hned jste vychytal nulu a byl zvolen hráčem utkání…

Hlavní bylo, že jsme vyhráli. Nuly jsou super, ale pro mě má větší váhu, když vyhrajeme, protože to je kolektivní sport a já si žádné statistiky o sobě nevedu. Pro mě je na prvním místě tým.

Takže když chytá třeba Viktor Budínský, tak to berete jako rozhodnutí trenéra a není tam žádná rivalita?

Samozřejmě, s Buďou máme fantastický vztah. Když jsem byl zraněný, zachytal to místo mě dobře. Po zápase s Teplicemi jsem šel do branky já. Chytat bohužel může jen jeden, ale u nás je zdravá rivalita a pomáháme si, čímž je to pro nás pro oba snadnější. Spolupracujeme.

Baník obral v sezoně Spartu i Slavii, ale na jaře teď ztratil s týmy ze spodní části tabulky. Čím to je?

Může to být i tím, že na Slavii a Spartu se nahecujeme a přijde víc lidí. Ty zápasy s Teplicemi a Karvinou nás mohou mrzet, protože jsme ztratili body a čtvrtou příčku, kam se posunulo Slovácko. Čekají nás ještě těžké zápasy a musíme se poučit, nemůžeme podávat takové nevyrovnané výkony. Hlavně doma před svými fanoušky nesmíme ztrácet.

Teď vás čeká Sparta. Je to pro vás osobně něčím speciální?

Já to vnímám tak, že je to velká rivalita mezi fanouškama. Pamatuju si mistrovskou sezonu, kdy jsme na Spartě hráli 1:1 a přijelo tam s námi snad čtyři tisíce fanoušků. Vím, že o ten zápas bude velký zájem. Vím, že jsme tam dlouho nevyhráli, tak snad to konečně zlomíme.

Partnerem rubriky je společnost ELKO EP