pátek 18.03.2022

Teplický Mareš technologie miluje. Psal články o telefonech, teď je jeho vášní focení

Teplický Mareš technologie miluje. Psal články o telefonech, teď je jeho vášní focení

pátek 18.03.2022
Útočník Jakub Mareš se před dvěma a půl lety vrátil do klubu, kde s profesionální kariérou začínal. V loňské sezoně vstřelil devět branek, letos zatím čtyři a společně s Janem Fortelným nejlepším střelcem týmu v probíhající sezoně. V rozhovoru promluvil o svém vztahu ke sklářskému klubu i technologiím.

Začátek jara Teplicím vyšel. Odskočily poslednímu místu a týmy okolo sebe mají na dostřel. Dodalo to týmu potřebný klid?

Klid určitě ne, jsme tam stále namočení. Teď jsme dvakrát za sebou nevyhráli a jsme zase zpátky tam, kde jsme byli. Nějakým způsobem nám to ale pomohlo, ukázalo nám to, že fotbal stále umíme a umíme vyhrávat. Nějaké sebevědomí nám to dalo, ale musíme ještě získat co nejvíc bodů to půjde.

Na podzim jste říkal, že tým nesl porážky hodně špatně. Tak prospěla vám třeba i zimní pauza?

Určitě, hlavně soustředění v Turecku, kde jsme měli těžké tréninky a silné soupeře. Byly tam silní soupeři a dokázali jsme s nimi hrát vyrovnaně. Od toho jsme se odpíchli a pomohlo nám, že jsme vyhráli první zápas 1:0. V Ostravě nám to vyšlo všem a psychicky nám to pomohlo, ukázalo to i cestu, kterou chceme jít.

Výhra na Baníku se přitom úplně nečekala, že?

Jeli jsme tam vyhrát, chceme jít zápas od zápasu a každý vyhrát. Pomohlo nám i dobré hřiště, které je v Ostravě daleko lepší než u nás. Mají krásný pažit, fotbal pak vypadá úplně jinak. Pomohlo nám i to, že Baník chtěl hrát fotbal a mohli jsme hrát z brejků a byl z toho krásný výsledek a krásná výhra.

Byla hřiště velký faktor na úvodu jara?

Doma nemáme dobré hřiště a je to škoda pro fotbal, protože na dobrém hřišti vypadá fotbal úplně jinak. Naši trávníkáři se snaží, ale jsme pod Krušnými horami a v zimě dostává hřiště hrozně zabrat. Na takovém hřišti pak potřebujete na všechno o dva doteky víc a obecně dobrý terén nahrává dobrému fotbalu. Horší terén vždycky pomůže méně fotbalovým soupeřům.

Jako odchovanec jste se vrátil do Teplic. Bylo to těžké rozhodování?

Skončil jsem v Polsku, řešil jsem, co bude dál. Ve hře byly angažmá v Polsku, ale všechna byla na roční smlouvu. Navíc malý měl začít chodit do školky. V Česku jsem měl čtyři nabídky, ale ozvaly se Teplice, které mě vychovaly. Díky nim jsem fotbal mohl hrát, poznat různé kultury, hrát v reprezentaci. Nějakým způsobem jsem jim to chtěl vrátit a pomoci.

Hrálo roli i to, že jste znal v klubu téměř všechny?

Je pravda, že to bylo důležité. Znám všechny lidi z managementu, z kabiny, i ve městě. Žije tady celá moje rodina. Nehrálo pro mě roli, že jsem měl lepší nabídky, byl jsem rád, že jsem se mohl vrátit domů a pomoct.

Tříletá smlouva vám končí v létě. Víte, jestli ji budete prodlužovat?

Zatím jsem se o prodloužení v Teplicích nebavil. Vedení asi vyčkává, jak to bude vypadat se záchranou, jak budeme makat. Jsem zdravý, trénuju všechno na plno a cítím, že na ligu ještě mám. Určitě chci ještě hrát, uvidíme, jestli to bude tady v Teplicích, nebo jinde. Samozřejmě to tady mám rád, jsem tady doma.

Prožíváte jako odchovanec situaci Teplic, kdy pořád hrozí baráž, víc?

Nic jiného si nepřeju, než abychom se zachránili. Když hraju tady doma, tak vím, že se o tom baví celé město. Všichni to probírají a všichni se na to ptají, od učitelů a spolužáků ze školy až kamarády. Je nepříjemné, když se vás všichni ptají na porážky a posloucháte to stále dokola. Odchovanec to vždycky bere trošku jinak.

Tým přebral v průběhu sezony Jiří Jarošík, jaká je to pro vás spolupráce?

Přinesl sem svůj pohled na fotbal. Prošel toho hrozně moc, dokázal toho ve fotbale hodně. Je hodně náročný v trénincích, od kterých se to odvíjí. Musíme makat a doufám, že se vrátíme, kam patříme. S Jirkou jsme se společně potkali jako hráči ve Spartě, takže se známe. Tušil jsem nějak co bude chtít a uvidíme. Snad to bude ke prospěchu věci a zachráníme Teplice.

Teplice jsou vaše rodné město, ale dům máte v Praze. Jak jste na tom s chytrou domácností?

Já popravdě žádnou nemám. Chtěl jsem si ji nechat udělat celou kompletní. Chci všechno pořádně, naplno od bazénového nasvícení přes chytrý kávovar, kamery až po rolety. Cena ale byla příliš vysoká, takže jsem to neakceptoval. Háček byl, že dům byl už hotový a nechtěl jsem do něj vrtat, muselo by se to řešit bezdrátově, speciálními zásuvkami a tím se cena tehdy navyšovala.

A jak jste na tom s chytrými technologiemi mimo domov?

To miluju, jsem velký fanoušek. Mám rád všechno od telefonu a tabletů až po televize. Elektronika mě hodně baví a dokonce jsem psal i pár článků o značce telefonů Blackberry. To mě hodně bavilo, teď mě zase chytly foťáky a focení.

Fotil jste třeba někdy i sport?

Když jsem měl v Polsku zlomenou lícní kost a podočnicový oblouk, tak jsem volal klukům na Duklu, že bych potřeboval nafotit do portfolia zápas. Dostal jsem normálně akreditaci a fotil jsem zápas Dukly s Opavou?

Partnerem rubriky je společnost ELKO EP