čtvrtek 10.02.2022

Přihraj:Králem asistencí se stal sparťan Hložek

Přihraj:Králem asistencí se stal sparťan Hložek

čtvrtek 10.02.2022
Útočník pražské Sparty Adam Hložek je novým Přihraj:Králem asistencí letošní sezony FORTUNA:LIGY. Na pozici nejlepšího nahrávače vystřídal tvář z týmu úhlavního městského rivala – slávistu Nicolae Stancia. Rodák z Ivančic zaznamenal v rozmezí 16. a 20. kola nejvyšší soutěže čtyři gólové nahrávky. Většinou z nich – třemi – se blýskl při kanonádě v malém pražském derby proti Bohemians 1905. Výčet asistencí devatenáctiletého reprezentanta uzavírá prodloužení balonu na hřišti poslední Karviné s kuriózním podtextem.

Na ten moment fotbalová veřejnost jen tak nezapomene. Běžela šedesátá minuta zápasu mezi Karvinou a Spartou. Vysoký nákop hostujícího Wiesnera do pokutového území prodloužil směrem ke vzdálenější tyči nohou Hložek. Zkušený brankář Slezanů Bolek letící míč chvíli pohybem kopíroval, pak ale nabyl domnění, že skončí v zámezí. Osudová chyba. Místo toho se odrazil o zem a vzápětí ho doběhl Pulkrab. S trefením odkryté brány neměl problém. Letenští se v podstatě zadarmo dostali do vedení. Nakonec zvítězili 2:1.

Hložkovo umění gólového architekta se ale naplno mělo teprve projevit. Po „povinném“ vítězství nad outsiderem čekali Spartu „klokani“. Pět minut před koncem prvního poločasu svítil na tabuli stav 1:0 pro rudé. Balon v souboji vybojoval Pavelka a posunul ho na Hložka. Ten s ním přešel přes střed hřiště a poté vymyslel šikmou přihrávku doprava na Pulkraba. Následovala střela k zadní tyči, při níž gólman Le Giang padal marně.

Zanedlouho velký talent českého fotbalu pomohl Pulkrabovi k hattricku. Místo střely totiž posunul míč pod sebe a udělal dobře. Nepřipsal si sice gól, zato jej mohla těšit další asistence. Vlastní pomyslný hattrick zkompletoval osm minut po startu druhého dějství. Oslovovat spoluhráče zřejmě ani nechtěl, Haraslínova nabídka se však od jeho kopaček odrazil k Hanckovi, proti jehož pokusu skrytému za clonícího Pukraba Le Giang ani neskákal.

Hložek tak při debaklu 5:1 zaokrouhlil počet svých asistencí v probíhajícím ročníku F:L na deset. Předtím se na sparťanských brankách podílel v srpnu proti Hradci Králové, v září proti Plzni a dvakrát proti Zlínu a v říjnu proti Pardubicím a Baníku Ostrava.

Dres Adama Hložka ozdobí při utkáních FORTUNA:LIGY označení pro Přihraj:Krále asistencí. Následně na něj přibude hráčův podpis a poputuje do aukce. Její výtěžek obdrží Nadační fond Zelený život.

Více informací o statistice Přihraj:Král asistencí naleznete zde.

Asistence Adama Hložka

Karviná – Sparta 1:2 (asistence na gól na 0:1)

Sparta – Bohemians 1905 5:1 (asistence na gól na 2:0)

Sparta – Bohemians 1905 5:1 (asistence na gól na 3:0)

Sparta – Bohemians 1905 5:1 (asistence na gól na 5:0)