pátek 19.11.2021

Od Pavla Černého se stále mám co učit, ví pardubický útočník David Huf

Od Pavla Černého se stále mám co učit, ví pardubický útočník David Huf

pátek 19.11.2021
Pardubický útočník David Huf zvládá vedle kariéry profesionálního fotbalisty také studovat vysokou školu. Na Fakultě ekonomicko-správní Univerzity Pardubice mu zbývá už jen složit státnice. V Pardubicích také bydlí. K chytré domácnosti se dostal přes péči o své zdraví.

Jak jste strávil reprezentační pauzu?

Byla to taková klasická reprezentační pauza. Přes týden jsme měli možná trochu náročnější tréninky, než když je o víkendu zápas. O víkendu jsme měli volno a trochu jsme si odpočinuli od fotbalu.

Jste jeden z hráčů, který se dal na vysokou školu, nevyužil jste pauzu k učení?

Státnice mě teprve čekají, ale učím se průběžně, abych to pak neměl všechno najednou. Tento víkend jsem se na to ale nedíval. (smích)

V jaké fázi studia vůbec jste?

Je to ekonomka na univerzitě v Pardubicích, mám za sebou dokončené tři roky bakalářského studia a teď mě čeká státní závěrečná zkouška.

Berete studium jako zadní vrátka ke kariéře sportovce?

Přihlásil jsem se na ekonomku kvůli tomu, že v Pardubicích žádný obor zaměřený na sport jako třeba na Fakultě tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově není. Ekonomka mi pak byla nejblíž a docela mě to bavilo, dozvěděl jsem se zajímavé věci a navíc tam mám i kamarády.

O víkendu vás čeká důležitý zápas v Teplicích. Je to znát v kabině?

Víme, že hrajeme důležitý zápas, ale pořád je to pro nás jen polovina sezony. Je ještě spousta zápasů před námi a zápas s Teplicemi je jeden z dalších důležitých zápasů, který se budeme snažit vyhrát. Chceme ovšem jít zápas od zápasu. I pokud by se to nepovedlo, tak pojedeme dál.

Spousta zápasů Pardubic letos skončila těsně, k více bodům chyběl dost často gól. Vnímáte, že vám chybělo i pověstné štěstí?

Trochu to máme v hlavě. Minulou sezonu se většinou štěstí přiklonilo k nám, dali jsme gól v závěru nebo soupeř zahodil šance. Teď nám tam padá skoro všechno, do čeho soupeř kopne. Musíme tvrdě trénovat, aby se to štěstí zase přiklonilo na naši stranu.

Loni jste byl nejlepším střelcem Pardubic, pomýšlel jste na pozvánku do reprezentace lvíčat?

Trošku se o tom mluvilo, ale nebyl jsem zklamaný z toho, že jsem nakonec nejel. Moc jsem nehrával, naskakoval jsem spíš z lavičky, i když jsem dával dost gólů. Nehrával jsem od začátku a trenér asi raději vsadil na hráče, které zná déle a může se na ně spolehnout.

Letos Pardubice nedávají tolik gólů jako loni. Může to být tím, že nejsou tolik podceňované jako nováček?


Je to trochu možné, už soupeři ví, jak hrajeme. Občas nám nepřidají některé naše výkony nebo nám chybí štěstí, a pak se to veze s celým týmem včetně toho, kolik dáváme gólů. Je to spojené všechno dohromady.

Působí s vámi zkušený Pavel Černý. Máte se tedy od koho učit?

Přesně tak, s Pavlem jsme docela dobří kamarádi. Bavíme se, napíšeme si i mimo zápas nebo trénink. Snaží se poradit kdykoli může a zároveň je s ním sranda v kabině. Snažím se od něj co nejvíce odkoukat, má toho spoustu za sebou a je pro mě vzor.

Máte něco společného i na hřišti?

Myslím si, že jsem typologicky trochu jiný. Pája už nebude úplně náběhový typ útočníka, já bych mohl být, si myslím. V zakončení, v podržení míče nebo v tom jak vést tým se od něj ještě mám co učit. Když jdeme hrát za B-tým, tak jde strašně vidět, pokud tam Pavel je nebo není.

Bydlíte v Pardubicích. Máte doma nějaké prvky chytré domácnosti?

Nedávno jsem začal používat chytré žárovky, které ovládám přes telefon a nastavuju si tam intenzitu světla, světelné spektrum a podobně. Přes den je většinou nastavím tak, ať co nejvíce simulují denní světlo. Večer pak třeba snížím intenzitu a poupravím barvu, aby to co nejméně narušovalo můj cirkadiánní rytmus, o který se docela zajímám. Úplně v noci si dávám červené světlo, které cirkadiánní rytmus neovlivňuje a ve společných prostorech nosím i brýle na blokaci modrého světla.

Takže jste k chytré domácnosti přišel přes zdraví?

Přesně tak, regulací světla můžete pozitivně ovlivnit spánek a celkově rytmus.

Ovládáte osvětlení výhradně mobilem?

Většinou to všechno dělám přes mobil. Mám tam některé věci nastavené automaticky. Ráno mě světlo probouzí automatickým zapnutím, od určitého času se žárovky postupně rozsvěcují, což opět simuluje ranní světlo. Nebudím se tedy na budík, ale na světlo.

Plánujete do budoucna i nějaké další technologie?

Až budu zařizovat vlastní bydlení, určitě by se mi líbily chytré žaluzie, aby se ráno hezky otevřely a pustily do bytu přirozené světlo.


Partnerem rubriky je společnost ELKO EP