pátek 05.11.2021

MALL.CZ Hráč a trenér měsíce F:L: Říjnovými vítězi jsou boleslavský Ewerton a Svědík ze Slovácka

MALL.CZ Hráč a trenér měsíce F:L: Říjnovými vítězi jsou boleslavský Ewerton a Svědík ze Slovácka

pátek 05.11.2021
Potřetí v letošní sezoně se ve FORTUNA:LIZE uskutečnila tradiční anketa MALL.CZ Hráč a trenér měsíce. Zatímco hráčský vítěz působí ve středních Čechách, držitel primátu mezi trenéry „sa nesúdí“ na východě Moravy. Mladé Boleslavi pomohl k posunu na sedmé místo tabulky Brazilec Ewerton, který během října dvakrát skóroval a přidal dvě asistence. Pouze dva, respektive jeden bod, ztrácí na duo Plzeň – Slavia Slovácko. Pod taktovkou Martina Svědíka se pyšní nejlepší formou z celé soutěže, jeho vítězná série trvá už šest kol.

MALL.CZ Hráč měsíce: Ewerton Paixao da Silva (FK Mladá Boleslav)

Rok a půl na hostování v Pardubicích mu prospěl. S Východočechy postoupil z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi českou elitu, kde se poté aklimatizoval. V létě se Ewerton vrátil do Mladé Boleslavi, za kterou mu to nyní začíná čím dál více střílet. Od neděle 26. září zaznamenal v pěti utkáních FORTUNA:LIGY pět branek. Proti Slovácku se dokonce blýskl hattrickem. Z pohledu týmu z města škodovek byla tehdy jen škoda, že nevyhrál. V osmigólové přestřelce totiž v devátém kole nejvyšší soutěže padl 3:5.

V říjnových duelech ale už Ewertonovy přesné zásahy pokaždé pomohly k zisku tří bodů. Nejprve se doma postaral o důležitou vyrovnávací trefu proti Bohemians 1905. Ve vápně využil přízemní přihrávky od Douděry a zakončil mimo dosah zkoprnělého brankáře Bačkovského.

V předposledním kole před reprezentační přestávkou se prosadil také v gólově divokém duelu s Hradcem Králové. Na sklonku prvního poločasu vrátil Boleslavským vedení a odpověděl na čtyři minuty staré vyrovnání hostujícího Jakuba Rady, když si to namířil do pokutového území a mířil přesně k tyči.

Šikovný Brazilec se navíc osvědčil i jako asistent. Spoluhráčům připravil branku dvakrát, ta z Karviné v podání šutéra Matějovského byla přitom rozhodující.

MALL.CZ Trenér měsíce: Martin Svědík (1.FC Slovácko)

Ve FORTUNA:LIZE patří k nejdéle sloužícím trenérům v aktuálním působišti. Martin Svědík vede Slovácko od listopadu roku 2018, za tu dobu se mu z 1.FC podařilo udělat jeden z nejlepších českých klubů současnosti. Výběr z Uherského Hradiště to v letošní sezoně jen dokazuje, v tabulce se s 31 body nachází na průběžném třetí místě. Na druhou Slavii ztrácí jediný bod, na první Plzeň dva body. Z pronásledovatelů dýchá Moravanům na záda pouze čtvrtá Sparta, která je o bod pozadu. Na pátý Baník Ostrava ale už koukají s osmibodovým náskokem (i když Ostravané mají ještě odložený zápas s Karvinou k dobru).

Slovácko si momentálně drží nejlepší formu ze všech účastníků F:L. V posledních pěti utkáních ani jednou nezaváhalo. Postupně si poradilo s Mladou Boleslaví, kde neprohrálo navzdory hattricku domácího Ewertona, Teplicemi, Baníkem, Bohemians 1905 a Olomoucí. Když se k těmto duelům připočte ještě triumf ve východomoravském derby nad Zlínem, je vítězná šňůra Svědíkových svěřenců kompletní. Bodově naprázdno vyšli naposledy 12. září, kdy v Edenu podlehli Slavii.

Po Plzni a sešívaných má Slovácko třetí nejlepší obranu ve FORTUNA:LIZE. V posledních dvou zápasech vždy udrželo čistý štít, brankář Nguyen jich má na kontě dohromady pět – o jeden méně než lídr této statistiky, sparťan Nita. Kouč Svědík navíc může pracovat s poměrně širokým kádrem. Síla Slovácka nepramení pouze ze základní jedenáctky, která nastoupí na hřiště od první minuty. Kvalitou disponuje také lavička, což se ukázalo například před týdnem v Olomouci. Z pozice náhradníků se na trávník dostali Cicilia a Holzerem, kteří pak skórovali a hosté na Andrově stadionu zvítězili 3:0.