pondělí 07.06.2021

Hráč a Trenér měsíce: Ocenění za květen získali žižkovský Diviš a táborský Golubevs

Hráč a Trenér měsíce: Ocenění za květen získali žižkovský Diviš a táborský Golubevs

pondělí 07.06.2021
Praha – Naposledy v této sezoně vyhlašuje FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA individuální ocenění pro Hráče a Trenéra měsíce. Mezi fotbalisty si v květnu nejlépe počínal Jaroslav Diviš, jenž čtyřmi brankami pomohl Žižkovu na celkové čtvrté místo tabulky. Úspěchy ostříleného forvarda končící ročník orámovaly, na jeho začátku se stal Hráčem měsíce srpna. Nejlepším lodivodem tentokrát není muž od některého z týmů z popředí soutěžního pořadí. Lotyš Sergejs Golubevs se dokázal vypořádat se snad ještě větší fuškou. Nováčka Táborsko ve F:NL zachránil – i díky osmi bodům z květnových utkání.

HRÁČ MĚSÍCE: JAROSLAV DIVIŠ (FK VIKTORIA ŽIŽKOV)

Fotbalisté Žižkova v květnu vyhráli pět ze šesti zápasů. Utěšenou formou předčili všechny soupeře. Postupně si poradili s Varnsdorfem, městským rivalem Duklou, Vlašimí, Chrudimí a Táborskem. Nebodovali pouze proti Jihlavě, které podlehli v pětigólové přestřelce. I tak se ale v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyhoupli na konečné čtvrté místo, na třetí Prostějov přitom ve finále ztratili jediný bod.

Na fazóně Viktorie v závěru sezony měl značný podíl i Jaroslav Diviš. Zkušený čtyřiatřicetiletý útočník, který dříve oblékal dres Liberce, Slovácka, Jablonce, Mladé Boleslavi a slovenské Senici, se rozvzpomněl na gólový apetit z úvodních kol. Na pět tref, které zaznamenal od druhé poloviny srpna do konce září, se v pátém kalendářním měsíci napojil čtyřmi přesnými zásahy. Nejprve jako střídající hráč dobře mířeným pokusem k tyči rozhodl o zisku tří bodů v domácím utkání s Varnsdorfem. Jiná branka než jeho tehdy na Proseku nepadla.

O týden později se znovu dostal na domácí hřiště z postu náhradníka a v nastavení zpečetil skalp Vlašimi. Jediným gólem z Divišovy dílny, který neznamenal výhru, byla hlavička na stadionu jihlavské Vysočiny. Na konci prvního dějství sice srovnal na 1:1, Žižkovští ale nakonec odjeli do Prahy bez bodového zisku. Poslední trefu do černého si rodák z Hustopečí schoval na střelecké hody proti Chrudimi. K triumfu 5:3 na východě Čech přispěl nekompromisním zakončením u bližší tyče. Květnové ocenění je pro Jaroslava Diviše, s deseti brankami třetího nejlepšího střelce F:NL, druhým svého druhu v letošním ročníku. Hráčem měsíce byl vyhlášen také v srpnu.

TRENÉR MĚSÍCE: SERGEJS GOLUBEVS (FC MAS TÁBORSKO)

Jako nováček měli plno starostí se záchranou, pozici ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE ale nakonec udržet zvládli. Fotbalisty Táborska sice v květnu čekaly zápasy s těžkými soky, vyšli z nich však nejen se ctí, nýbrž i s podstatným bodovým lupem. Považte: hned zkraje měsíce duel v Líšni, která v té době stále ještě živila minimálně teoretickou šanci na první místo. Doma navíc neprohrávala, Táborsko ovšem neporazila a Jihočeši odcestovali z Brna s cennou remízou 1:1. Navázali tak na vítězství nad Třincem z posledního dubnového dne.

V dalším kole se jim postavil mladý, leč dravý celek Jihlavy. V někdejší husitské baště rychle vedl, Táborští ale ještě do přestávky skóre otočili. Po závěrečném hvizdu se body dělily, i další plichta se ale v případě FC MAS počítala. Tím spíš, že pak následovaly dva stoprocentní úspěchy. Ve 24. kole si Táborsko na Julisce vyšláplo na Duklu, přičemž znovu otočilo nepříznivě se vyvíjející střetnutí. Stejně jako proti Jihlavě inkasovalo brzký gól, to ho však nepoložilo a soupeři odpovědělo dvěma brankami v průběhu prvního poločasu. Dukla se na rozdíl od Horáků na vyrovnání už nezmohla.

Oslavy zachování příslušnosti ve F:NL mohly na stadionu v Kvapilově ulici propuknout po souboji s Vlašimí. Rozhodl ho jediný gól, po devatenácti minutách udeřil stoper Holiš. Hráč, který Vlašimi připravil porážku už v prvním vzájemném měření sil. Lotyšský kormidelník na táborské lavičce Sergejs Golubevs tak splnil nelehký úkol. Jižní Čechy budou mít zástupce ve druhé nejvyšší soutěži i v příští sezoně. Mimochodem, šestačtyřicetiletý Golubevs s Táborskem celkově neprohrál sedm kol. Jeho svěřenci polevili, až když si to mohli dovolit. V posledním kole je přemohl Žižkov. Sergejs Golubevs je po slovenském kouči mistrovského Hradce Zdenku Frťalovi druhým zahraničím trenérem, který si ocenění Trenér měsíce letos vysloužil.