pondělí 01.02.2021

Ani vyhřívaný trávník si s přívalem sněhu před utkáním neporadí

Ani vyhřívaný trávník si s přívalem sněhu před utkáním neporadí

pondělí 01.02.2021
Vyhřívání trávníku na hrací ploše stadionů je v případě prvoligových klubů povinné již od sezóny 2010/11. Již čtrnáct let předtím jako první instalovali vyhřívaný trávník v severočeském Jablonci, po kterém následoval stadion Sparty na Letné v roce 2003. Vyhřívaný trávník přinesl do českého fotbalu komfort a možnost hrát fotbal na zelených trávnících i v zimním období. V případě sněhové kalamity je však i vytápění trávníku bezmocné.

Důvodem pro povinnou instalaci vyhřívání hracích ploch v rámci udělení klubové licence bylo zajištění jejich regulérnosti napříč nejvyšší soutěží i v zimních obdobích. Vyhřívání v kombinaci s dokonalou drenáží obyčejně udrží zelený trávník ve stavu, při kterém nehrozí tolik zranění.

Na stadionech pro první ligu se výjimečně používá systém elektrického vytápění pomocí systému kabelů, které bývá levnější ale méně výkonné. Drtivá většina klubů používá v zimě vytápění trávníku, které je založeno na trubičkách uložených ve velmi husté síti necelých třicet centimetrů pod povrchem. Do nich při zapnutém stavu proudí chemická kapalina na bázi glykolu ohřívaná ve výměníku s klasickým kotlem. Na hrací ploše bývá také často několik senzorů, které automaticky snímají teplotu podloží trávníku a systém umí automaticky reagovat na vnější podmínky. Čidla se zpravidla umísťují do hloubky deseti a dvaceti centimetrů.

Důležité bývá udržení teploty v takzvané kořenové zóně. Jestliže je vyšší než deset stupňů v hloubce deseti centimetrů, probouzí se vegetace. „Trávník ale přesto v zimních měsících neroste ani nehoustne. Je to čistě pro udržení zelené barvy. Vyhříváním udržujeme současně na povrchu hrací plochy teplotu na úrovni kolem 3 stupňů Celsia, čímž dokážeme zabránit zmrznutí hrací plochy a současně to pomáhá postupnému odtávání sněhové pokrývky. Topení se však nesmí pustit na příliš vysokou teplotu, aby se kořínky trávy nespálily. Maximální teplota kapaliny nesmí přesáhnout třicet stupňů,“ upozorňuje Jan Pechanec, vedoucí správy stadionu FK Mladá Boleslav.

Pokud na trávníku leží sněhová pokrývka, většinou se ještě před zapnutím systému odfrézuje. Je-li ale vyhřívání již zapnuté a podloží trávníku je měkké, je složité již novou sněhovou pokrývku odstranit těžkou technikou. V případě kvalitního drenážního systému dokáže zapnuté topení odstranit asi 1 cm sněhu za hodinu. V případě silného sněžení v den utkání nebo těsně před ním tak často ani vyhřívání trávníku samo nepomůže – přesně tak jako se tomu stalo před týdnem v Jablonci nebo před pár dny právě v Mladé Boleslavi. „Se zapnutým topením taje sníh samozřejmě rychleji. V pátek nám ale od oběda do večera napadlo skoro deset centimetrů těžkého sněhu, který jde navíc mnohem hůř odklízet. Mokrý sníh taje odspodu a jde těžko z hrací plochy stáhnout, aniž bychom hřiště nerozbili. Kdyby přestalo chumelit několik hodin před výkopem, tak bychom asi možná zvládli hřiště připravit, ale v pátek jsme byli i s vyhříváním bez šance,“ dodává Jan Pechanec s tím, že nakonec si se sněhovou pokrývkou systém mladoboleslavského stadionu poradil, jak dokazují obrázky zeleného pažitu ze sobotního dopoledne.

Pátek ráno a odpoledne

Sobota dopoledne, neděle ráno