úterý 08.12.2020

Hráč a Trenér měsíce ve F:NL: Vítězi ankety královéhradecký Prekop a třinecký Straka

Hráč a Trenér měsíce ve F:NL: Vítězi ankety královéhradecký Prekop a třinecký Straka

úterý 08.12.2020
Listopadový díl ankety Hráč a Trenér měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ovládli slovenský útočník ve službách Hradce Králové Erik Prekop a kouč Třince František Straka.

Hráč měsíce: Erik Prekop (FC Hradec Králové)

Mezi českou elitu postoupí z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na konci rozjeté sezóny netradičně pouze jeden tým. Po dvanácti odehraných kolech drží první příčku Hradec Králové. Ten se v listopadu opíral o branky slovenského kanonýra Erika Prekopa, který se stal posledním vítězem ankety Hráč měsíce.

Třiadvacetiletý útočník se v aktuálním ročníku druhé nejvyšší soutěže prosadil už pětkrát, z toho čtyři trefy zaznamenal ve sledovaném období 6. až 10. kola.

V Třinci vstřelil rodák z Trenčína důležitou branku, která znamenala vítězství 2:1. O dva týdny později se Prekop doma podílel na „demolici“ Ústí nad Labem, které odjelo s výpraskem 5:1. Další tříbodovou trefu pak přidal muž, jenž v domovině hrával i za Nemšovou, bratislavský Inter a Petržalku, na hřišti nováčka z Blanska. O triumfu 2:1 rozhodl až tři minuty před koncem řádné hrací doby.

Trenér měsíce: František Straka (FK Fotbal Třinec)

Po pěti odehraných zápasech se fotbalisté Třince krčili bez jediného bodu na poslední příčce tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Pak jako by nový trenér František Straka mávl pověstným kouzelným proutkem. Slezané od té doby v dalších sedmi utkáních ani jednou neprohráli. V listopadu se navíc blýskli jedinečnou šňůrou čtyř vítězství v řadě bez jediné inkasované branky. 

Tým přebíral dvaašedesátiletý temperamentní stratég po Svatopluku Habancovi, kterému „zlomily vaz“ čtyři úvodní porážky v řadě. Premiéru ještě Straka vítěznou neměl, jen několik dnů od svého angažování podlehl s Třincem těsně 1:2 lídrovi z Hradce Králové. Pak se ale začaly dít věci.

Psal se 12. listopad a Třinec získal pod taktovkou bývalého kouče Sparty, Slavie, Plzně či národní reprezentace první letošní bod za divokou remízu 3:3 s Vlašimí. O tři dny později přišel premiérový triumf – a to rovnou na půdě velkého favorita. Třinec dovezl tři body za výhru 2:0 z hlavního města, na Proseku zdolal aspiranta na postup ze Žižkova. Za týden se Slezané do metropole vrátili, aby stejným poměrem přemohli i Vyšehrad. Skvělou formu pak v závěru měsíce potvrdili i doma proti Táborsku (2:0) a v Ústí nad Labem (1:0) a posunuli se tehdy v tabulce až na devátou pozici. Sérii bez porážky natáhli Třinečtí i v prosinci, kdy hned dvakrát remizovali 2:2 – s Chrudimí a Prostějovem.