čtvrtek 08.10.2020

Ligová fotbalová asociace nesouhlasí s dnešním zákazem konání zápasů první a druhé fotbalové ligy

Ligová fotbalová asociace nesouhlasí s dnešním zákazem konání zápasů první a druhé fotbalové ligy

čtvrtek 08.10.2020
Z dnešního rozhodnutí Vlády ČR o zákazu pořádání sportovních akcí s účinností od 12. října 2020 s ohledem na hrozbu šíření onemocnění COVID-19 v Česku vyplývá, že nebude možné odehrát žádné soutěžní utkání v nejbližších dvou týdnech. LFA si plně uvědomuje závažnost stávající epidemiologické situace v ČR a již od prvopočátku teto krize se snaží v úzké kooperaci s ministerstvem zdravotnictví zcela nad rámec obecně platných opatření přijímat další preventivní opatření, aby mohla zajistit pokračování ligových soutěží, byť s velkými omezeními pro kluby i diváky a velkými finančními ztrátami.

LFA a její členské kluby investují značné finanční prostředky do preventivních opatření, které mají za následek, že komunitní prostředí profesionálního fotbalu je z hlediska šíření koronaviru pravděpodobně jedno z nejbezpečnějším v celé ČR. Narozdíl od běžného života dochází k testování v rámci fotbalového prostředí před každým zápasem, v případě některých klubu i častěji. Dochází tedy k okamžitým záchytům infekce a zabránění jejího šíření mimo šatnu daného klubu. Současné hráči i realizační týmy dodržují celou radu protiepidemiologických opatření. Za těchto okolností vyhlásit zákaz utkání, nedává žádný smysl, protože kontakty negativně otestovaných jedinců nejsou rizikové.

„Přestože představitelé vlády avizovali, že zpřísněná opatření se budou týkat volnočasových aktivit, a nikoliv podnikatelské činnosti, ve vztahu k profesionálnímu sportu je realita odlišná. Je třeba si uvědomit, že profesionální sport není v žádném případě volnočasovou aktivitou, ale odvětvím, které v ČR zaměstnává tisíce osob,“ řekl Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Všichni vnímáme hrozbu významných nárůstů nakažených osob ve společnosti. Rozumíme nutnosti na přechodnou dobu zakázat účast diváků na stadionu. Vlastní omezení konání zápasu ale dle našeho názoru postrádá opodstatnění. Profesionální fotbal v Česku patří mezi nejvíce chráněná prostředí v rámci cele společnosti. Hráči i realizační týmy jsou nepřetržitě testování a dodržují řadu přísných protiepidemiologických opatření. Budeme iniciovat jednání s vládními autoritami, aby svoje stanovisko přehodnotily. Jsme samozřejmě připraveni plně spolupracovat ve všech ohledech na dalším snížení rizika v našem již dnes minimálně rizikovém prostředí,“ řekl předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda. O dalším vývoji bude LFA jednat na pondělním mimořádném jednání Ligového výboru.