čtvrtek 10.09.2020

Hráč a Trenér měsíce F:NL: Ocenění získali žižkovský Diviš a královéhradecký Frťala

Hráč a Trenér měsíce F:NL: Ocenění získali žižkovský Diviš a královéhradecký Frťala

čtvrtek 10.09.2020
Z úvodních dvou kol FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vytěžili fotbalisté Žižkova plný počet bodů. V kombinaci se šesti vstřelenými a jedinou inkasovanou brankou se díky tomu stali průběžným lídrem tabulky. Polovinu přesných zásahů Viktorie přitom obstaral jediný hráč – Jaroslav Diviš. Zkušenému útočníkovi vynesly prvenství v anketě Hráč měsíce. Vedle celku z hlavního města je horkým kandidátem na postup mezi elitu Hradec Králové. Ani Východočeši pod taktovkou trenéra Zdenko Frťaly zatím nezaváhali. Zvládli i sedmigólovou přestřelku na hřišti taktéž ambiciózní Jihlavy.

Hráč měsíce srpna: Jaroslav Diviš (FK Viktoria Žižkov)

Viktoria Žižkov už loni sahala po „medailových“ příčkách. Po postupu Pardubic a Zbrojovky Brno do FORTUNA:LIGY se pak zařadila mezi hlavní favority na jejich následování. Že míří vysoko, potvrdilo mužstvo zpod známého vysílače hned zkraje FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Proti nováčkovi Táborsku ani městskému rivalovi Vyšehradu neklopýtlo a navíc udrželo téměř čistý štít. Gól zatím dostalo jen v jednom v případě, a to zápas v někdejší baště husitství Táboře dokázalo otočit.

Pražané se na startu soutěže mohli spolehnout na jednoho ze svých nejstarších a nejzkušenějších hráčů. Jaroslav Diviš vstřelil rozhodující branku Táborsku a dalšími dvěma trefami řídil vítězství Žižkova v malém pražském derby s vyšehradským Slavojem. Čtyřiatřicetiletý rodák z Hustopečí účelně prodává své zkušenosti, které nasbíral ve čtyřech prvoligových klubech – Liberci, Jablonci, Mladé Boleslavi a především na východě Moravy v dresu Slovácka. V nejvyšší soutěži navíc působil také na Slovensku v Senici.

Další Divišovou výhodou je variabilita. V útoku může hrát na křídle a v případě změny rozestavení také na hrotu. V prvním i druhém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se pohyboval na pravém kraji tříčlenné útočné formace Viktorie. Na hřišti Táborska svou pozici využil k úniku obráncům, kličce brankáři a uklizení balonu do prázdné brány. V utkání s Vyšehradem gólmana pro změnu přehodil, k tomu ještě prokázal dobrý výběr místa, po němž dorážel do sítě pokus spoluhráče Richtera. Se třemi brankami Jaroslav Diviš vede průběžné pořadí druholigových střelců.

Trenér měsíce srpna: Zdenko Frťala (FC Hradec Králové)

Hradec Králové v soutěžní pauze posílil, pod „lízátka“ přišli záložníci Novotný se Záviškou a útočníci Vašulín s Dvořákem. Klub ohlásil, že se chce pokusit o postup do FORTUNA:LIGY. Za první dvě kola druhé nejvyšší soutěže zapsal stejně jako Žižkov stoprocentní úspěšnost. Doma si poradil s Vlašimí, venku poté uspěl v Jihlavě. Výběr vedený koučem Zdenkem Frťalou tak aktuálně drží třetí místo. Mezi ním a Viktorií figuruje ještě Líšeň, rozdíl činí pouze skóre.

Východočeši z prvních tří týmů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nastříleli nejméně branek – pět. Na rozdíl od Žižkova a Líšně se však střetli s Jihlavou, která se rovněž netají smělými cíli. Hradec začal na Vysočině skvěle a po 25 minutách si hýčkal dvougólový náskok. Otěže zápasu ovšem ze svých rukou pustil a Jihlavští toho využili. Po hodině hry bylo všechno jinak, Horáci vedli 3:2. Votroci museli vyhlásit budíček, který je nakonec probral. Druhou trefou agilního středopolaře Vlkanovy vyrovnali a v 89. minutě udělali zásluhou Pavla Dvořáka rozhodující krok k výhře.

Padesátiletý Frťala, který v minulosti trénoval v Plzni, Spartě, Ružomberku (vždy jako asistent, pozn. red.), Varnsdorfu či Jablonci, si tak mohl oddechnout. Jeho svěřenci to ale neměli snadné ani na vlastní půdě, kde hostili Vlašim. Téměř celé utkání platil bezbrankový stav. Hradec ho zlomil až šest minut před vypršením řádné hrací doby, kdy se po závaru nejlépe zorientoval obránce Král a překonal výborně chytajícího brankáře Řeháka. Za návratem na fotbalové výsluní tak na soutoku Labe a Orlice vykročili pravou nohou.