pondělí 24.08.2020

Česko udrželo patnáctou pozici. I příští rok se hraje o pět míst v pohárech UEFA

Česko udrželo patnáctou pozici. I příští rok se hraje o pět míst v pohárech UEFA

pondělí 24.08.2020
Finálovým zápasem Ligy mistrů opožděně vyvrcholila sezóna evropských pohárů UEFA 2019/20. Česko si především kvůli nepovedeným kvalifikačním zápasům svých reprezentantů vysloužilo nízký bodový zisk, přesto se podařilo udržet klíčovou patnáctou pozici v pořadí národních asociací.

Žebříček koeficientů tradičně ovlivňuje nasazení a počty klubu jednotlivých zemí, které v následujícím soutěžním ročníku mohou ligy vyslat do evropských pohárů. Právě patnácté místo, které Česko uhájilo před ještě v závěru restartované sezóny dotírajícím Švýcarskem a Kyprem, je zásadní, aby se do soutěží UEFA v sezóně 2021/22 mohla ještě zapojit pětice českých týmů tak, jako si fanoušci zvykli v minulých letech. Vzhledem k rozšíření počtu soutěží by se podle aktuálních plánů EUFA mělo ve FORTUNA:LIZE v právě zahájené sezóně hrát o následující pozice:

  • Vítěz FORTUNA:LIGY – předkolo Ligy mistrů (mistrovská fáze)
  • Vicemistr FORTUNA:LIGY – předkolo Ligy mistrů (nemistrovská fáze)
  • Vítěz MOL Cupu – předkolo Evropské ligy
  • Třetí tým FORTUNA:LIGY – předkolo Konferenční ligy (nově zřízená soutěž UEFA)
  • Čtvrtý tým FORTUNA:LIGY – předkolo Konferenční ligy (nově zřízená soutěž UEFA)

Konečné pořadí zemí podle koeficientu k ukončené sezóně soutěží UEFA 2019/20

Nepříliš povedený ročník našich zástupců nahradil v nové „pětiletce“ naopak sezónu 2015/16, kdy české kluby v soutěžích UEFA nasbíraly v průměru o téměř dva body více. Česko proto nový soutěžní ročník 2020/21 zahajuje z pohledu národních koeficientů až na 20. příčce.

Aktuální pořadí zemí podle koeficientu k rozehrané sezóně UEFA soutěží 2020/21