pátek 17.07.2020

Sezóna se dokončí v upravených variantách bez baráže, rozhodly ligové kluby

Sezóna se dokončí v upravených variantách bez baráže, rozhodly ligové kluby

pátek 17.07.2020
Ligové grémium na svém mimořádném zasedání odsouhlasilo dokončení soutěžního ročníku 2019/20 bez baráže. V případě dokončení soutěžního ročníku podle tohoto harmonogramu začne příští sezóna 2020/2021 o předposledním srpnovém víkendu s osmnácti účastníky ve FORTUNA:LIZE a čtrnácti kluby ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Zástupci klubů na Ligovém grémiu schválili úpravu v Rozpisu celostátních soutěžích, která stanovuje podmínky průchodnosti mezi nejvyššími profesionálními soutěžemi v Česku.

Na Ligovém grémiu byl schválen upravený postupový klíč pro aktuálně probíhající sezónu. Za předpokladu, že se dohrají dvě zbývající kola skupiny o záchranu, bude šestnáctý klub konečné tabulky přímo sestupovat do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a dojde ke zrušení barážových utkání. Pro další soutěžní ročník bude FORTUNA:LIGA doplněna o druhý a třetí tým z druhé nejvyšší soutěže a elitní soutěž se v sezóně 2020/21 bude hrát s osmnácti účastníky bez nadstavbové části na 34 standardních ligových kol.

Nejvyšší orgán profesionálního fotbalu se současně usnesl na pravidlech pro další soutěžní ročník 2020/21 tak, aby se v létě příštího roku vrátily počty účastníků obou soutěží na obvyklý počet šestnácti v každé lize. Pro tyto účely schválilo Ligové grémium přímý sestup pro tři poslední kluby na 16. až 18. místě konečné tabulky po 34 kolech. Ze čtrnáctičlenné FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude v příští sezóně přímo postupovat vítěz a dva nejníže postavené týmy standardně v létě 2021 sestoupí.

V nejvyšší soutěži zbývají odehrát čtvrté a páté kolo skupiny o záchranu. Karvinský klub dostal po návratu z karantény týden na přípravu, což je maximální možný čas pro to, aby se stihl celý program dohrát do 2. srpna. Soutěžní ročník 2019/2020 bude dokončen v následujících termínech:

  • 23.7.2020 - 4. kolo skupiny o záchranu (všechna tři utkání s jednotným časem výkopu)
  • 26.7.2020 – 5. kolo skupiny o záchranu (všechna tři utkání s jednotným časem výkopu)

V případě, že se v letošní sezóně nedohraje z důvodu vyšší moci skupina o záchranu, nebude z FORTUNA:LIGY sestupovat žádný tým a z rozhodnutí dnešního zasedání Ligového grémia doplní jistě postupující Pardubice na sudý počet 18 klubů nejvyšší soutěž ještě druhý tým v pořadí F:NL, tedy Zbrojovka Brno.

Zástupci klubů obou nejvyšších soutěží schválili tento návrh s významnou většinou 27 hlasů z celkového počtu třiceti přítomných členských klubů LFA. Pro návrh Ligového výboru v této podobě hlasovali mj. i kluby přímo ohrožené sestupem z FORTUNA:LIGY. Proti se vyjádřily na dnešním Ligovém grémiu pouzec Hrade Králové a Olomouc, zástupce Zlína se hlasování zdržel.