pátek 19.06.2020

LFA řeší rasistické projevy na stadionech

LFA řeší rasistické projevy na stadionech

pátek 19.06.2020
Ligová fotbalová asociace vnímá poslední události kolem rasistických projevů vybraných jedinců na ligových stadionech, a proto v posledních dnech přikročila a přikročí k několika krokům, jenž mají za cíl tyto neakceptovatelné události potlačit. Tento týden iniciovala jednání s Komisí rozhodčích FAČR, jejímž tématem byl apel na ligové rozhodčí, aby již od nejbližšího ligového kola důsledně aplikovali předepsaný postup v případě rasistického chování z řad fanoušků na tribunách.

V rámci konzultace možných opatření během jednotlivých duelů se zástupci shodli na postupu, který rozhodčím umožňuje v nejzazším případě a při opakujících se projevech rasismu v publiku přerušit nebo dokonce ukončit ligové utkání.

Jasný postoj a netoleranci k podobným projevům deklarovala Ligová fotbalová asociace několikrát, naposledy po utkání 30. kola FORTUNA:LIGY mezi Olomoucí a Plzní. Domácí klub byl už tento týden potrestán pokutou 120 tisíc korun za chování svých fanoušků. Rasismus stejně jako další formy diskriminace na fotbalové stadiony nepatří a LFA proto bude i nadále v budoucnu podobné případy tvrdě trestat. Na nejbližším zasedání Ligového výboru ve čtvrtek 25. června bude vedení ligy debatovat nad možnostmi zpřísnění Disciplinárního řádu.

Některé profesionální kluby v minulosti realizovaly projekty se společenskou osvětou mezi svými příznivci. LFA se bude v blízké budoucnosti také zabývat možnostmi, jak dlouhodobou kampaní efektivně pomoci v boji proti rasismu a podobně závažným projevům.