středa 13.05.2020

Ligové grémium zvolilo většinu členů svého vedení. Dušan Svoboda i pro další čtyři roky předsedou

Ligové grémium zvolilo většinu členů svého vedení. Dušan Svoboda i pro další čtyři roky předsedou

středa 13.05.2020
Ligové grémium LFA v reakci na aktuální situaci odsouhlasilo drobné změny stanov a Rozpisu celostátních soutěží. Kromě schválení prodloužení sezóny Ligové grémium LFA také zvolilo na úterním zasedání také osoby do části nejvyšších orgánů – Ligového a Kontrolního výboru. Ligovou fotbalovou asociaci na další čtyři roky povede Dušan Svoboda, nominovaný Spartou.

Ve vedení Ligové fotbalové asociace se mění šest z celkových deseti míst. Stejně jako Svoboda obhájili svou funkci místopředsedů za první, resp. druhou ligu také Adolf Šádek z Plzně a Petr Heidenreich z Ústí nad Labem.

Vedle tří nejvyšších míst byly ještě vybíráni další členové Ligového výboru. Kluby první ligy bude z pozice člena nově v Ligovém výboru reprezentovat dosavadní člen Kontrolního výboru Tomáš Bůzek, který symbolicky vystřídal jiného reprezentanta Slavie Jana Nezmara, jemuž skončil mandát. Komorou druhé ligy byl potom zvolen do Ligového výboru Tomáš Linhart z Chrudimi, jenž nahradí na pozici člena za druhou ligu Tomáše Provazníka.

Druhý vrcholný orgán LFA Kontrolní výbor byl doplněn o nového člena v poslední volbě programu a místo odstoupivšího Tomáše Bůzka v něm zasedne Libor Kleibl z Liberce.

Kompletní složení řídících orgánů Ligové fotbalové asociace (s účinností od 17.5.2020)

  • Předseda LV: Dušan Svoboda (AC Sparta Praha)
  • Místopředseda LV za 1.ligu: Adolf Šádek (FC Viktoria Plzeň)
  • Místopředseda LV za 2.ligu: Petr Heidenreich (FK Ústí nad Labem)
  • Členové LV za 1.ligu: Václav Brabec (FC Baník Ostrava), Tomáš Bůzek (SK Slavia Praha) a Dariusz Jakubowicz (Bohemians Praha 1905)
  • Člen LV za 2.ligu: Tomáš Linhart (MFK Chrudim)
  • Složení kontrolního výboru: Petr Hort (MFK Karviná), Libor Kleibl (FC Slovan Liberec) a Vít Zavřel (FK Pardubice)

Na zasedání Ligového grémia byly dále významnou většinou schváleny nové termínové listiny aktuálního soutěžního ročníku obou nejvyšších soutěží. Ty počítají s restartem již v sobotu 23. května, kdy bude sehrána dohrávka 23. kola FORTUNA:LIGY mezi Teplicemi a Libercem. Ihned v následujícím týdnu najedou obě ligy na režim dvou utkání v týdnu, aby se sezóna včetně nadstavby stihla dohrát do poloviny července. FINÁLE FORTUNA:LIGY se uskuteční na přelomu června a července a s krátkou přestávkou na něj ještě naváže baráž o postup z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Ligovým grémiem schválená termínová listina počítá s ukončením sezóny posledními zápasy baráže 19. července. V termínové listině se počítá také s národním pohárem MOL Cup. Jeho semifinále bude na programu v polovině června mezi koncem základní části a startem nadstavby. O vítězi MOL Cupu se pak bude rozhodovat ve finálovém zápase 1. července. Vedení Ligové fotbalové asociace oznámí v nejbližších dnech upřesněné termíny jednotlivých zápasů po dohodě s televizními vysílateli.

Na zasedání Ligového grémia se také vyřešily eventuální možnosti propustnosti mezi soutěžemi v případě, že by nemohla být některá ze soutěží dokončena. V různých možných kombinacích na to nyní myslí nově schválený Rozpis celostátních soutěží a v jeho upravené podobě se také nachází důležité udělení pravomoci řídícímu orgánu stanovit podmínky při pořádání utkání v souvislosti s opatřeními orgánů vyšší moci. To se týká především počtu osob na stadionu nutných pro bezpečné a kvalitní uspořádání jednotlivých zápasů.