pátek 01.05.2020

LFA informovala kluby o upraveném manuálu pro tréninky. Soubojová cvičení povolena

LFA informovala kluby o upraveném manuálu pro tréninky. Soubojová cvičení povolena

pátek 01.05.2020
Ligová fotbalová asociace po dalším jednání s pracovní skupinou Ministerstva zdravotnictví mohla upravit výklad podmínek pro tréninky profesionálních klubů. Díky souběhu rozvolňovacích opatření Vlády ČR je nyní již možné nově trénovat ve skupinách do deseti hráčů plus nutného počtu osob trenérského štábu na jednom sportovišti a do tréninkových jednotek je možné zařadit kontaktní a soubojová cvičení.

Manuál pro skupinový trénink profesionálních klubů byl původně vytvořen na základě návrhu postupného uvolňování mimořádných opatření projednaného a zveřejněného dne 14. dubna 2020 Vládou České republiky a doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 14. dubna 2020. V současné chvíli je tento materiál LFA upřesněn na základě Usnesení Vlády ČR č. 452 o přijetí krizového opatření ze dne 23. dubna 2020. V tomto opatření jsou mimo jiné upraveny podmínky, za kterých je možné uskutečnit trénink sportovců, pro které je sport výdělečnou činností.

Po projednání a potvrzení výkladu LFA s Klinickou skupinou COVID-19 Ministerstva zdravotnictví tak došlo ke dvěma pozitivním změnám ve stanovených podmínkách pro trénink profesionálních sportovců.

Během tréninku již hráči nemusejí dodržovat odstup dvou metrů, a proto jsou na sportovišti pro profesionální fotbalisty povolena i herní, soubojová a kontaktní cvičení. Současně se zvýšil počet osob, které mohou v jednu chvíli trénovat na jednom otevřeném sportovišti na nejvýš deset hráčů a k nim členové realizačního týmu v nutném počtu.

Mezi dalšími omezeními zůstává i nadále samozřejmě nutnost zajistit dezinfekční prostředky u sportoviště, zamezit přístup veřejnosti nebo zákaz přístupu do společných vnitřních prostor jako šaten, umýváren apod. Současně je nutné připomenout, že počet osob realizačního týmu přítomných na sportovišti by měl být i nadále omezen na nezbytně nutné osoby, kterou jsou pak povinny od hráčů zachovávat odstup nejméně dvou metrů a jsou povinny nosit ochranný prostředek dýchacích cest. Hráči naopak roušky během tréninku nosit nemusejí.

Výše popsané upřesnění manuálu pro trénování profesionálních sportovců zaslala LFA všem profesionálním klubům s žádostí o jeho dodržování.