pondělí 27.04.2020

Ligový výbor LFA schválil opětovné zahájení soutěžního ročníku. To se očekává 25. května

Ligový výbor LFA schválil opětovné zahájení soutěžního ročníku. To se očekává 25. května

pondělí 27.04.2020
Ligový výbor Ligové fotbalové asociace na svém dnešním zasedání schválil opětovné zahájení soutěžního ročníku FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, jakmile bude umožněno pořádání sportovních akcí, a to v souladu s podmínkami stanovenými příslušnými epidemiologickými opatřeními. S ohledem na aktuálně platný plán uvolňování opatření se očekává znovuzahájení soutěžního ročníku od 25.5.2020.

„Dnes jsme se dohodli, že využijeme možnost, kterou nám dává uvolňování opatření a sice, že od 25. května znovuzahájíme ligový soutěžní ročník. S tím, že budeme žádat Ligové grémium Ligové fotbalové asociace o to, aby bylo umožněno prodloužení stávající sezóny přes datum 30.6. Je to především z důvodu toho, že v případě startu 25. května není možné ročník do konce června dohrát. Budeme potřebovat ještě dohodu a souhlas většiny klubů FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Věřím, že ho získáme a že zvítězí možnost dohrát stávající ligový ročník na hřišti, a ne u kulatého stolu,“ prozradil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

V případě, že by došlo k dalšímu uvolňování opatření, je LFA připravena flexibilně reagovat a jednat o odpovídajících úpravách termínové listiny. Shodně s pokyny a doporučeními UEFA a European Leagues je jednoznačnou prioritou pokusit se soutěžní ročník dokončit ve stávajícím herním formátu samozřejmě za předpokladu, že to vývoj epidemiologické situace v České republice umožní.

V souvislosti s tím předloží Ligový výbor LFA Ligového grémiu, které bude svoláno na 12. 5. 2020, žádost o souhlas s možností prodloužení soutěžního ročníku v souladu s pokyny a doporučeními UEFA i po 30.6.2020, a to pro případ, kdy by nebylo možné soutěžní ročník dokončit v tomto termínu.

„Ligové grémium by za normálních okolností bylo svoláno už v dubnu. Ale nyní ho svoláváme na dvanáctého května s tím, že na něm budeme primárně řešit prolongaci sezóny a další opatření v souvislosti s aktuálním stavem kolem koronaviru,“ doplnil Dušan Svoboda, předseda LFA.

Ligová fotbalová asociace zároveň pokračuje v jednáních a má zájem o úzkou spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a jím pověřenými osobami při přípravě souboru opatření, která by umožnila profesionálním fotbalistům návrat do plného tréninku a soutěžních utkání. LFA je v této souvislosti připravena provést před opětovným zahájením soutěžního ročníku plošné testování všech hráčů klubů F:L a F:NL.