úterý 26.11.2019

Čeští SLO získávají cenné zkušenosti v zahraničí

Čeští SLO získávají cenné zkušenosti v zahraničí

úterý 26.11.2019
I v průběhu letošního podzimu se vybraní čeští SLO, kteří mají zprostředkovávat komunikaci mezi fanoušky a jejich kluby, díky zapojení LFA do mezinárodních projektů zúčastnili několika stáží a workshopů v zahraničí a získávali tak potřebné znalosti a zkušenosti pro plnění jejich role v českých klubech.

V září proběhla v rámci projektu LIAISE stáž ve švédském Norrköpingu spojená s návštěvou utkání nejvyšší švédské soutěže Allsvenskan. V říjnu pak, opět i za české účasti, proběhl pod záštitou organizace CAFE seminář v německém Lipsku zaměřený na péči o handicapované fanoušky, kterou v posledních letech vylepšuje čím dál více evropských klubů. V listopadu byly na programu workshop LIAISE v portugalském Lisabonu a setkání evropských SLO v anglickém Watfordu, kde zástupci UEFA představili i připravovaný vzdělávací program pro SLO v jednotlivých zemích.

„Možnost sdílet zkušenosti a získávat zpětnou vazbu od zahraničních kolegů je pro naše, vesměs začínající SLO velmi důležitá a může nám pomoct při etablování jejich role v českých klubech. Velmi inspirativní byla zejména návštěva ve Švédsku, kde i díky aktivní roli SLO a důrazu na komunikaci s fanoušky v posledních letech došlo k významnému zlepšení situace na fotbalových stadionech i nárůstu návštěvnosti,“ řekl Tomáš Čarnogurský, jeden z koordinátorů projektu.

Projekt LIAISE, iniciovaný organizací SD Europe, je realizovaný v rámci programu Evropské Unie Erasmus+ a spolufinancovaný ze zdrojů UEFA. Spolu s českou Ligovou fotbalovou asociací jsou do projektu LIAISE zapojeny fotbalové a ligové asociace z Bulharska, Portugalska, Francie, Švédska a Polska, ale i národní a celoevropské fanouškovské organizace. Jedná se o vzdělávací a výměnný program se zaměřením na integrovaný přístup k řešení bezpečnosti při fotbalových zápasech a zejména na roli SLO. Do budoucna by tento projekt měl přinést zlepšení komunikace s fanoušky a jejich větší zapojení do řešení problémů. V rámci LIAISE by ještě letos v prosinci měl proběhnout závěrečný workshop v Praze.