čtvrtek 14.02.2019

LFA hostila zahraniční SLO a odborníky na fanouškovskou problematiku

LFA hostila zahraniční SLO a odborníky na fanouškovskou problematiku

čtvrtek 14.02.2019

Po listopadové návštěvě českých SLO v Polsku proběhla v rámci únorového 20. kola FORTUNA:LIGY návštěva dvou zkušených koordinátorů SLO a fanouškovských projektů z Polského fotbalového svazu (PZPN). Spolu s nimi do Česka dorazili i dva další odborníci ze Švédska a Rumunska.

V průběhu třídenní návštěvy měli možnost seznámit se s bezpečnostní koncepcí LFA i s aktuální situací na českých fotbalových stadionech, ale především s prací SLO, kteří mají na starost komunikaci mezi kluby a jejich aktivními fanoušky, i s problémy, kterým začínající SLO v Česku musí čelit. Během nabitého programu navštívili hosté hned čtyři prvoligové duely (Dukla – Baník, Liberec – Příbram, Slavia – Teplice a Bohemians – Sparta) a mohli si tak udělat obrázek i přímo na českých stadionech a v jejich okolí.

„Naši zahraniční kolegové pozitivně hodnotili situaci v klubech, kde k roli SLO přistoupili proaktivně a našli vhodné kandidáty, kteří se snaží odpovědně plnit svou obtížnou roli, ačkoliv se v rámci svých klubů zpravidla věnují i jiným úkolům. Možnost diskuze a zpětné vazby od zkušenějších zahraničních kolegů pro nás byla určitě inspirativní,“ řekl k návštěvě Tomáš Čarnogurský, jeden z koordinátorů projektu.

Projekt LIAISE, iniciovaný organizací SD Europe, je realizovaný v rámci programu Evropské Unie Erasmus+ a spolufinancovaný ze zdrojů UEFA. Spolu s českou Ligovou fotbalovou asociací jsou do projektu LIAISE zapojeny fotbalové a ligové asociace z Bulharska, Portugalska, Francie, Švédska a Polska, ale i národní a celoevropské fanouškovské organizace. Jedná se o vzdělávací a výměnný program se zaměřením na integrovaný přístup k řešení bezpečnosti při fotbalových zápasech a zejména na roli SLO. Do budoucna by tento projekt měl přinést zlepšení komunikace s fanoušky a jejich větší zapojení do řešení problémů.