pátek 30.11.2018

Stáž českých SLO v Polsku v rámci projektu LIAISE

Stáž českých SLO v Polsku v rámci projektu LIAISE

pátek 30.11.2018

Zástupci českých SLO (supporter liaison officers), tedy osob, které působí v roli prostředníků mezi klubem a jeho fanoušky, měli v listopadu možnost navštívit své polské kolegy, konkrétně při zápase Jagiellonia Białystok - Lech Poznań.


Polsko je jednou ze zemí, kde v posledních letech došlo k významnému posunu při zavádění role SLO ve fotbalových klubech. Většina profesionálních klubů využívá této role usnadňující komunikaci s aktivními fanoušky. V rámci projektu Kibice Razem navíc už v 17 polských městech fungují tzv. „fanprojekty“ poskytující zázemí pro klubové fanoušky a jejich setkávání i mimo dny zápasů, a to od těch nejmladších, přes aktivní ultras, třeba až po hendikepované příznivce.


Polský fotbalový svaz (PZPN) zajišťuje koordinaci na centrální úrovni, jíž má na starost zkušený Dariusz Łapiński, který byl hlavním průvodcem při této mezinárodní stáži, jíž se kromě českých SLO účastnili i další z Bulharska a Francie. Z diskuzí s bezpečnostním manažerem a SLO obou klubů, ale i díky možnosti sledovat organizační zajištění zápasu polské Ekstraklasy si všichni odnesli řadu zajímavých poznatků využitelných v budoucnu.


Na začátku příštího roku přijde zase na řadu návštěva polských SLO v Česku, to vše v rámci mezinárodního projektu LIAISE iniciovaného organizací SD Europe, který je realizovaný v rámci programu Evropské Unie Erasmus+ a spolufinancovaný ze zdrojů UEFA. Spolu s českou Ligovou fotbalovou asociací jsou do něj zapojeny fotbalové a ligové asociace z Bulharska, Portugalska, Francie, Švédska a Polska, ale i národní a celoevropské fanouškovské organizace. Jedná se o vzdělávací a výměnný program se zaměřením na integrovaný přístup k řešení bezpečnosti při fotbalových zápasech a zejména na roli SLO. Do budoucna by tento projekt měl přinést zlepšení komunikace s fanoušky a jejich větší zapojení do řešení problémů.