čtvrtek 26.07.2018

LFA věnuje pozornost komunikaci s fanoušky na klubové úrovni

LFA věnuje pozornost komunikaci s fanoušky na klubové úrovni

čtvrtek 26.07.2018

Ligová fotbalová asociace uspořádala ve čtvrtek 19. července v Praze na Strahově předsezónní workshop pro klubové zástupce zajišťující roli „supporter liaison officer“ (SLO), tedy osob, které mají být prostředníky mezi klubem a jeho fanoušky. Po loňském úvodním workshopu se letos jednalo už o druhé setkání klubových SLO.

Kromě shrnutí a zhodnocení minulé sezóny a aktuálního stavu v prvoligových klubech, které mají v rámci licenčního řízení povinnost obsadit i pozici SLO, byli účastníci seznámeni také s poznatky, které vybraní zástupci českých klubových SLO získali při dvou letošních zahraničních stážích. V průběhu sezóny se vydali konkrétně do Švédska a Bulharska. Cesty se mohli zástupci klubů zúčastnit v rámci mezinárodního projektu LIAISE iniciovaného organizací SD Europe, který je realizovaný v rámci programu Evropské Unie Erasmus+ a spolufinancovaný ze zdrojů UEFA.

Spolu s českou Ligovou fotbalovou asociací jsou do něj zapojeny fotbalové a ligové asociace z Bulharska, Portugalska, Francie, Švédska a Polska, ale i národní a celoevropské fanouškovské organizace.
„Postupně přibývá klubů, v nichž roli SLO, kteří často pocházejí z fanouškovského prostředí, přikládají potřebnou pozornost a díky jejich činnosti se zlepšuje komunikace a spolupráce s aktivními fanoušky. V některých klubech se ale zatím nepodařilo nalézt vhodné osoby,“ uvedl Tomáš Čarnogurský, koordinátor českých SLO při LFA.

Součástí programu workshopu bylo také seznámení s tématikou tzv. DAO (disability access officer), které zprostředkovaně odprezentoval Jochen Kemmer, projektový manažer z organizace CAFE (Centre for Access to Football in Europe), hlavního partnera UEFA pro tuto oblast. Hlavním cílem zavádění DAO je postupné zlepšování podmínek i pro všechny handicapované fanoušky.