pátek 31.03.2023

Hráč a trenér měsíce F:NL: březnovými vítězi jsou příbramský Wágner a Hejdušek z Karviné

Hráč a trenér měsíce F:NL: březnovými vítězi jsou příbramský Wágner a Hejdušek z Karviné

pátek 31.03.2023
Vedoucím celkem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude po březnu (bez ohledu na výsledek páteční předehrávky proti Varnsdorfu) Příbram. Středočeši se mohou spolehnout také na nejlepšího střelce soutěže, dvanáctigólového Tomáše Wágnera. Třiatřicetiletý útočník završil tucet tref v předchozích dvou zápasech. O dvě místa za Příbram se posunula Karviná. MFK drží třízápasovou sérii bez porážky, pod trenérem Tomášem Hejduškem získal za březen sedm bodů. Tři z nich ukořistil právě proti příbramskému lídrovi.

HRÁČ MĚSÍCE: TOMÁŠ WÁGNER (FK VIAGEM PŘÍBRAM)

Nejlepším hráčem měsíce se podruhé v této sezoně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY stal zástupce vedoucí Příbrami. Zatímco v říjnu se radoval brankář Martin Melichar, který má za úkol gólům zabraňovat, teď patří prvenství muži, který góly naopak střílí. Tomáš Wágner za tři březnové zápasy druhé nejvyšší soutěže zaznamenal tři. Rovnoměrně si je ale nerozložil. V jarní premiéře na hřišti Karviné se neprosadil a Středočeši podruhé v sezoně (venku) prohráli.

Naopak doma proti Líšni zařídil někdejší účastník Ligy mistrů a reprezentant do 21 let obě příbramské branky. Po dvaceti minutách předvedl přesnou hlavičku a po hodině hry proměnil penaltu. Uhrinův výběr zvítězil 2:0 a uhájil první místo tabulky. Výhru navíc potvrdil v následujícím kolem v Prostějově. O vítěznou trefu se znovu postaral Wágner. Druhé utkání po sobě si vzal na starost exekuci pokutového kopu a opět nezaváhal.

Bezmála dvoumetrový útočník je v kádru Příbrami tak trochu úkazem. I po zimní pauze zůstal u Litavky jediným třicátníkem. Zato klíčovým. S dvanácti góly je nejen nejlepším střelcem lídra, ale také celé FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Na čele střelecké tabulky má jednobrankový náskok na druhého Suchana z Vlašimi. Dnes už bývalý trenér Příbrami Tomáš Zápotočný si na podzim pochvaloval, jak Wágner usměrňuje mladší spoluhráče. Pomáhá jim radami, kam si naběhnout a kam chce dostat přihrávku. Dá se předpokládat, že se to nezměnilo ani s příchodem nového kouče a jarní části sezony.

TRENÉR MĚSÍCE: TOMÁŠ HEJDUŠEK (MFK KARVINÁ)

Kvůli licenci nemůže být oficiálně veden jako hlavní trenér Karviné. Tomáše Hejduška tak „na papíře“ momentálně zastupuje Lubomír Luhový, lavičce ale ve skutečnosti šéfuje on. MFK se pod jeho vedením během března vyšvihl na třetí místo tabulky, které bude po květnovém 30. kole znamenat účast v baráži o FORTUNA:LIGU. Pokud si Karviná pozici v první trojce do té doby udrží, dostane minimálně šanci bojovat o to, aby se po roce vrátila mezi elitu.

Slezané na jaře zatím neprohráli. Ve třech zápasech, které v březnu odehráli, dvakrát zvítězili a jednou remizovali. Na úvod druhé části sezony vyzráli na lídra z Příbrami, poté dovezli bod z Jihlavy a v domácím prostředí opět jediným gólem zdolali rezervu olomoucké Sigmy. V soutěžním pořadí tak Karviná předskočila Líšeň, třetí příčku před ní však drží o jediný bod. Vzájemný souboj s Jihomoravany čeká Karvinou za necelý měsíc, to už ale může být na ligové scéně všechno jinak.

Hejduškův tým v březnu hodně těžil z gólů Jaroslava Málka. Jednatřicetiletý záložník a předsezonní posila se prosadil v každém z březnových duelů. Doma proti Příhrami a Olomouci B rozhodl, v obou případech zvládl tíhu okamžiku a skóroval z penaltové značky. Pokaždé to přitom bylo přibližně ve stejnou dobu. Ve druhém poločase, okolo hodiny zápasu. Jednou se Málek trefil také proti jihlavské Vysočině.